Thursday , April 25 2024

14 donatori onorifici au primit câte 300 de lei de Ziua Donatorului de Sânge

Premiile au fost oferite de Fundația Umanitară Nord 2001 n suceveni s-au prezentat în număr mare să doneze sânge, de Ziua Mondială a Donatorului

Marți, 14 iunie, reprezentanții Centrului Județean de Trasnfuzii Suceava au marcat  Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și cu această ocazie au premiat 14 donatori onorifici care au între 50 și 100 de donări până acum. Aceștia au primit premii în bani, a câte 300 de lei, la care s-au adăugat și premii în diferite produse și flori.

Până zilele trecute, numărul donatorilor nu depășea 30 de persoane pe zi, iar marți s-a înregistrat un număr foarte mare de persoane dornice să doneze sânge și să salveze vieți, fiind peste 60 de recoltări. ”Astăzi am sărbătorit Ziua Mondială a Donatorului și ne bucurăm că am avut mult mai mulți donatori decât în zilele obișnuite. Am făcut peste 60 de recoltări iar cu sprijinul Fundației Umanitare Nord 2001 am premiat 14 donatori onorifici. În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor nobil de a salva vieți”, a declarat medicul Maria Pilat, directorul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Suceava.

Reamintim că cei care donează sânge primesc în continuare câte șapte tichete de masă plus un set de analize medicale gratuit, iar acest procedeu al donării de sânge prezintă o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se poate reduce cu 30%. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani și cele care nu cântăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pot dona sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-și refacă compoziția. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influența rezultatele testelor. La o donare se recoltează 400 ml de sânge. Persoanele care donează sânge primesc tichete de masă în valoare de 65 de lei, au gratuitate pe mijloacele de transport în comun și beneficiază de liber de la serviciu în ziua donării. (C.R.)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …