Friday , April 19 2024

13 suceveni tratati in spitalele din strainatate

N Casa Jude]ean\ de Asigur\ri de S\n\tate Suceava a eliberat anul trecut un num\r de 5.157  carduri europene sau certificate provizorii de înlocuire a cardului, cu 24 % mai multe comparativ cu anul 2009

Anul trecut, doar 13 suceveni au beneficiat de  tratamente peste hotare, `n ]\ri ale UE, statul decontând par]ial sau total  cheltuielile. Potrivit datelor centralizate de CAS Suceava, trei dintre bolnavi au fost trata]i în spitalele din str\in\tate în baza cardului european de asigur\ri de s\n\tate, iar al]i [ase în baza unui program special pentru interven]iile extrem de grave, pentru care nu exist\ tratament în România. Ceilal]i chiar dac\ nu aveau avizul CNAS sau al MS  în baza unui acord interna]ional, care spune c\ cet\]enii europeni pot beneficia de rambursarea cheltuielilor cu tratamentele f\cute în str\in\tate dac\ tipul de tratament sau costurile acestuia se reg\sesc printre presta]iile prev\zute de legisla]ia na]ional\. În total, CAS Suceava a rambursat suma de  14.961,54 lei pentru aceste tratamente.  Potrivit reglementărilor în vigoare, statul român deconteaz\ contravaloarea serviciilor medicale acordate [i pl\tite de pacient în str\in\tate la nivelul tarifelor din România, [i cum acestea sunt de obicei mai mici decât în str\in\tate, înseamn\ c\ bolnavii pot spune adio recuper\rii `n totalitate a banilor care au fost da]i pe tratamente. În anul 2010, patru suceveni care s-au tratat în str\in\tate pe banii lor au primit înapoi o parte din sumele cheltuite.  Casa Jude]ean\ de Asigur\ri de S\n\tate  Suceava a eliberat anul trecut un num\r de  5.157 carduri europene sau certificate provizorii de înlocuire a cardului, cu 24 % mai multe comparativ cu anul 2009. O nou\ directiv\ UE d\ `ns\ posibilitatea pacien]ilor români s\ beneficieze de servicii medicale în oricare stat dintr-o ]ar\ membr\ a Uniunii Europene, parte din costuri fiind decontat\ de Casa Na]ional\ de Asigur\ri de S\n\tate (CNAS).
Cardul asigur\ cet\]enilor din statele membre ale UE acces la serviciile medicale, `n cursul vizitelor temporare `n str\in\tate. Astfel, asigura]ii pot beneficia de serviciile medicale din sectorul public ,furnizate de un medic, o farmacie, un spital sau un centru de servicii medicale,`n acelea[i condi]ii ca [i cet\]enii ]\rii pe care o viziteaz\. ~n cazul `n care pacientul trebuie s\ pl\teasc\ pentru `ngrijirea medical\, suma se ramburseaz\ fie pe loc, fie la `ntoarcerea acas\. Cardul nu acoper\ dec=t costurile pentru urgen]ele medicale, nu [i pentru `ngrijirea afec]iunilor pe care asiguratul le avea anterior c\l\toriei. De asemenea, cardul nu acoper\ cheltuielile efectuate cu furnizorii de servicii medicale din sectorul privat. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

UPDATE: Puternicul incendiu de la Marginea s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit (FOTO, VIDEO)

În noaptea de miercuri spre joi, un incendiu violent a cuprins un adăpost de animale …