Friday , April 19 2024

13 școli și 2 licee din județul Suceava vor beneficia de peste 14 miloane de lei pentru reducerea abandonului școlar

Contractele de finanțare au fost semnate de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, iar școlile vor avea la dispoziție trei ani pentru a atinge obiectivele propuse. Elevii vor beneficia de programe de tip școală după școală, ore remediale, planuri individuale de învățare, consiliere și orientare școlară etc.

15 unități de învățământ cu risc crescut și mediu de abandon școlar, din județul nostru, au primit de la Ministerul Educației 14,45 milioane de lei pentru a implementa programe de sprijin pentru elevi cu scopul de a reduce absenteismul și de a îmbunătăți situația școlară a acestora. Contractele de finanțare au fost semnate de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în prezența directorilor unităților de învățământ care au fost selectate în prima etapă a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). IȘJ va urmări implementarea proiectelor și va monitoriza activitățile prevăzute.

Planurile de acțiune propuse de unitățile de învățământ pentru combaterea fenomenului de abandon școlar au fost evaluate de Ministerul Educației, fiind aprobată finanțarea pentru 13 școli și 2 licee din județ. Școala Gimnazială Valea Moldovei a obținit cel mai mare punctaj, fiind încadrată în grad de marginalizare peste medie și severă. În listă, în ordinea punctajelor primite, urmează Liceul Tehnologic ”Tomșa Vodă” Solca, Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana, Școala Gimnazială ”Jean Bart” Suceava, Școala Gimnazială Todirești, Școala Gimnazială Bechișești, Școala Gimnazială Păltinoasa, Școala Gimnazială ”Iulian Vesper” Horodnic de Sus, Școala Gimnazială ”Dimitrie Păcurariu” Șcheia, Școala Gimnazială ”Luca Abure” Arbore, Școala Gimnazială ”Constantin Morariu” Pătrăuți, Școala Gimnazială Râșca, Școala Gimnazială Gulia, Școala Gimnazială Mitocu Dragomirnei și Școala Gimnazială Burla.

Elevii acestor unități de învățământ vor beneficia de programe de tip școală după școală, ore remediale, planuri individuale de învățare, consiliere și orientare școlară, mediere, programe ”A 2-a Șansă”, activități outdoor, terapie prin artă, Banii pot fi folosiți pentru acțiuni de combatere a violenței în școli, acțiuni anti-bullying, excursii, tabere, festivaluri, evenimente educaționale, activități nonformale, activități culturale comunitare, sportive etc.

Valoarea medie a unui grant este de 138.000 euro plus TVA, în funcție de numărul de elevi înscriși și gradul de marginalizare a localității, iar școlile vor avea la dispoziție trei ani pentru a atinge obiectivele propuse.

PNRAS vizează sprijinirea elevilor, în vederea reducerii absenteismului, îmbunătățirii rezultatelor la evaluări, obținerii unei rate mai mari de participare la examenele naționale și a unui procent mai mare de elevi care finalizează învățământul obligatoriu, după cum a informat Ministerul Educației. (Oana NUȚU)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …