Tuesday , December 6 2022

12 mii de participanţi la Hora Bucovinei de la Bucşoaia

hora 6

Printre invitaţii de vază, alături de oficialităţile locale şi parlamentari, a fost şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb.  Incepută cu o expoziţie de produse culinare tradiţionale, continuată cu o paradă a portului şi obiceiurilor populare din satele bucovinene, Hora Bucovinei a continuat ieri până târziu spre seară, cu spectacole folclorice susţinute de interpreţi şi formaţii renumite n alături de artiştii bucovineni, au urcat pe scenă interpreţi de prestigiu precum Aurel Tămaş

 hora bucovieni 1
 
In cursul zilei de ieri, duminică 18 mai, în prezenţa a aproximativ 12 000 de persoane, s-a desfăşurat la fosta tabără Bucşoaia – Frasin , a VI-a ediţie a Horei Bucovinei. Evenimentul a fost dedicat promovării tradiţiilor şi obiceiurilor specifice stânei din Bucovina. A fost creat un cadru elocvent manifestării prin amplasarea stânelor care reprezintă zona Bucovina cu obiceiurile şi muncile la stână, gastronomie specifică, precum şi prezentarea costumului popular din această zonă etnofolclorică. Expoziţia produselor gastronomice a oferit prilejul degustării şi recunoaşterii specificului culinar bucovinean şi a măiestriei bucătarilor. Muncile specifice stânei bucovinene au fost prezentate pe tot parcursul derulării evenimentului. Costumul tradiţional, care a reprezentat o compenentă majoră în crearea şi menţinerea identităţii culturale a comunităţilor locale pastorale bucovinene, a fost prezent la eveniment prin parada bacilor, a soliştilor şi a localnicilor care au participat laolaltă la această mare sărbătoare prilejuită de urcatul turmelor la munte. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea durabilă a turismului sucevean, astfel proiectul “Hora Bucovinei” îşi propune să facă cunoscut la nivel naţional specificul şi unicitatea obiceiurilor şi tradiţiilor pastorale din Bucovina.
Manifestările au debutat sâmbătă, 17 mai, cu un simpozion cu tema “Probleme ale spaţiului rural”, şi a continuat în cursul zilei de ieri, cu multă muzică şi voie bună.
La aceste manifestări a participat şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb şi George Turtoi, secretar de stat în ministerul Agriculturii. Din partea autorităţilor judeţene a participat, Cătălin Ioan Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Florin Sinescu, prefectul judeţului şi parlamentarii suceveni Ovidiu Donţu senator PSD, Neculai Beleanu senator PSD, Gheorghe Flutur senator PD-l, Ioan Bălan deputat PDL, Steliana Miron senator PNL, Stefan Băişanu senator PNL, Dumitru Pardău, deputat PNL, Radu Surugiu, deputat PNL, candidatul sucevean al PSD pentru alegerile Euro-parlamentare, doctorul Tiberius Brădăţan, precum şi alte personalităţi ale administraţiei judeţene şi locale.hora bucovinei p 5
Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Judeţean Suceava în colaborare cu Primăria oraşului Frasin şi a debutat în jurul orelor 10,00 cu prezentarea standurilor stânelor tradiţionale din Humor, Fundu Moldovei, Botusu Mare, Stulpicani dar şi a Păstrăvăriei din Valea Moldovei.
Primarul oraşului Frasin, Marinel Bălan, a urat bun venit oaspeţilor şi a dat cuvântul preşedintelui Consiliul Judeţean Suceava, care a mulţumit localnilor pentru ceea ce fac pentru dezvoltarea şi promovarea zonei, în timp ce ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a arătat mândră că se află la Frasin, unde tradiţiile şi datinele sunt păstrate cu atâta sfinţenie.
 Ministrul Muncii, Rovana Plumb: “aceste tradiţii păstrate fac România puternică în lume. Iubesc Bucovina”
“A venit momentul să spunem cu tărie că suntem şi trebuie să fim mândri că suntem români. Oamenii acestor locuri sunt nişte gospodari de excepţie şi trebuie să le mulţimim pentru tot ceea ce fac. Aceste tradiţii păstrate fac România puternică în lume. Iubesc Bucovina, aici mi-am petrecut şi Sărbătorile de Paşte, împreună cu familia şi voi reveni ori de câte ori voi avea ocazia”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale. Prezent la manifestări, George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii a declarat că “este pentru prima data când vin la acest eveniment şi am rămas surprins de frumuseţea acestor obiceiuri şi tradiţii, care ne fac deosebiţi în Uniunea Europeană”. Secretarul general al PDL, senatorul de Suceava, Gheorghe Flutur a venit la Hora Bucovinei îmbrăcat în costum popular tradiţional zonei şi a declarat că este încântat că acest proiect de succes pe care l-a început, este continuat.
Pe scena amenajată în incinta Taberei Bucşoaia au avut loc spectacole folclorice susţinute de interpreţi şi formaţii renumite. Alături de artiştii bucovineni, acompaniaţi de Ansablul profesionist “Ciprian Poprumbescu”, au cântat pe scena de la Bucşoaia pentru a sărbători urcatul oilor la munte şi interpreţi de prestigiu din alte părţi ale ţării, precum Aurel Tămaş. Petrecerea de la Hora Bucovinei a continuat până târziu spre seară, încheindu-se cu un imens foc de tabără. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Cum îi putem sprijini pe sucevenii evacuați în urma exploziei de ieri

Prefectul Alexandru Moldovan a anunțat ieri modalitățile prin care pot fi sprijinite financiar sau cu …