Thursday , August 18 2022

118  elevi, din 22 de județe, participă în aceste zile, la USV, la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică  

Etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică este organizată de Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Județean Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” din Suceava și Societatea Ştiințifică ,,Cygnus”, în perioada 29 iunie – 3 iulie 2022. Manifestarea, găzduită de Universitatea ,,Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), își propune să promoveze excelența în domeniul interdisciplinar al astronomiei și astrofizicii și să pregătească viitori cercetători ai tainelor universului.

Deși astronomia și astrofizica nu fac parte dintre disciplinele obligatorii ale curriculumului școlar de gimnaziu sau de liceu din Romania, există numeroase cercuri și ateliere organizate în instituțiile de învățământ din întreaga țară, în care elevii pot face performanță sub coordonarea unor profesori de valoare. Performanța elevilor români este validată anual de medaliile obținute la olimpiadele internaționale, România clasându-se constant printre țările cu cele mai bune rezultate internaționale în acest domeniu.

La olimpiada din acest an participă 118  elevi, din 22 de județe și Municipiul București, selectați prin etape județene ale competiției, împărțiți pe două categorii de vârstă, juniori (gimnaziu) și seniori (liceu). Elevii și profesorii însoțitori vor beneficia de masă și cazare în campusul USV și al Liceului cu Program Sportiv din Suceava, iar probele de concurs se vor desfășura joi și vineri, în Amfiteatrele Facultății de Inginerie Electrică și știința Calculatoarelor și ale Facultății de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică.

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei a avut loc ieri, începând cu ora 17:00,  în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al USV. Pe durata evenimentului, activitățile de concurs și jurizare a lucrărilor vor alterna cu activități de informare și formare în domeniul astronomiei și astrofozicii, precum și cu programe culturale și turistice în județul Suceava, organizate cu sprijinul Colegiului Silvic Bucovina și al companiilor Dorna și Calea Ferată Îngustă. Festivitatea de premiere a Olimpiadei va avea loc în data de 2 iulie, începând cu ora 18:00,  în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al USV, premiile oferite de Ministerul Educației Naționale fiind suplimentate de medalii, diplome și premii oferite de organizatorii locali, Societatea Română de Fizică și compania Endava.

Comisia centrală a Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică este formată din 30 de profesori specialiști în domeniu, proveniți din 28 de instituții din România, și este coordonată de doamna lector univ.dr. Camelia Pîrghie. Echipa de organizare a Olimpiadei este coordonată de prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector USV, prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar adjunct din cadrul IŞJ Suceava și coordonator al lotului olimpic al României, prof. Victor șutac, președintele Societății științifice „Cygnus”, și prof.univ.dr. Dan Milici, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Ştiința Calculatoarelor.

Lotul olimpic, care va fi selectat în cadrul acestei olimpiade, se va reuni la USV începând de luni, 4 iulie, în vederea pregătirii pentru participarea la Olimpiadele Internaționale de Astronomie și Astrofizică, informează un comunicat transmis de USV. (O.S.)

 

Vezi si

Canotoarea Ionela Cozmiuc va primi titlul de cetățean de onoare al Sucevei

Campioana europeană la canotaj Ionela Cozmiuc va deveni cetățean de onoare a municipiului Suceava. Primarul …