Thursday , August 18 2022

118 elevi au participat la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, care a avut loc la Suceava

Elevii județului Suceava au obținut rezultate foarte bune, și anume Palaghianu David, cl. a VII-a, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, a concurat la categoria juniori și a obținut premiul II acordat de Ministerul Educației și medalie de aur acordată de Societatea Română de Fizică, fiind calificat primul în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de astronomie. Barac Bologa Rafaela Alexandra, clasa a IX-a, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, a obținut mențiune și medalie de argint, Balabasciuc Alexandra-Ecaterina, clasa a VI-a, de la Liceul Tehnologic ”Vasile Cocea” Moldovița, mezina concursului, a obținut mențiune și medalie de argint, Sîrghi Dragoș Andrei, clasa a XI-a, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, a obținut Premiul II și medalie de aur, Pavel Maurizio Tudor, clasa a XII-a, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, a obținut medalie de bronz, iar elevii Bahan Andreea, clasa a VII-a, de la Liceul Tehnologic ”Tomșa Vodă” Solca, și Caunii Mihai Antonio, clasa a XI-a, de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, au obținut mențiuni de onoare.

Lotul Olimpic lărgit al României

În perioada 29 iunie -3 iulie a.c., s-a desfășurat la Suceava Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, la care au fost prezenți 118 elevi, 24 de profesori însoțitori și 30 de membri ai comisiei centrale, provenind din 24 de județe.

Olimpiada a fost organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Științifică ”Cygnus”.

În cadrul olimpiadei naționale, elevii au susținut 3 probe: proba teoretică, cu durata de 3 ore, proba observațională, cu durata de 30 minute, și proba de baraj, cu durata de 4 ore. Olimpiada s-a desfășurat pe 3 secțiuni: juniori (cl.VI-IX) cu condiția să nu depășească vârsta de 15 ani în anul desfășurării competiției, seniori S1(cl.IX-X) și seniori S2 (cl. XI-XII). Toate probele s-au desfășurat în 3 amfiteatre din cadrul USV. Evaluarea lucrărilor s-a realizat de către 30 de profesori cu mare experiență în domeniu, recunoscută pe plan național, care au făcut parte din cadrul Comisiei Centrale a olimpiadei naționale. Președintele olimpiadei naționale de anul acesta a fost lect.dr. Camelia Pîrghie, de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, iar Președinte executiv a fost prof. Elisabeta Ana Naghi din Ministerul Educație. Cazarea elevilor și a profesorilor însoțitori s-a realizat în condiții excelente, la căminele USV și cel al Liceului cu Program Sportiv Suceava.

Pentru premiile acordate de Ministerul Educației, conform regulamentului specific, s-a realizat clasamentul național, însumând punctajul obținut la proba teoretică cu punctajul obținut la proba observațională. Pentru calificarea în lotul olimpic lărgit al României se însumează punctajele obținute la cele 3 probe (proba teoretică, proba observațională și proba de baraj). Festivitatea de premiere a elevilor a avut loc în data de 2 iulie, în Auditoriumul ”Joseph Schmidt” al USV.

Elevii olimpici de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava

Elevii județului Suceava au obținut rezultate foarte bune, și anume Palaghianu David, cl. a VII-a, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, a concurat la categoria juniori și a obținut premiul II acordat de Ministerul Educației și medalie de aur acordată de Societatea Română de Fizică. De asemenea, David a câștigat titlul de Învingător Absolut la categoria Juniori, rezultat în urma însumării puncatajelor la cele 3 probe ale olimpiadei, și a obținut și titlul de Învingător Absolut la proba observațională la categoria Juniori. Elevul ”ștefanist” s-a calificat primul în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de astronomie, fiind pregătit la clasă de prof. Amorăriței Carmen și de către inspectorul școlar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență.

Barac Bologa Rafaela Alexandra, clasa a IX-a, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, a concurat la categoria juniori și a obținut mențiune acordată de Ministerul Educației și medalie de argint acordată de Societatea Română de Fizică. De asemenea, Rafaela s-a calificat a treia în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de astronomie, fiind pregătită la clasă de profesor Golda Sorin și de către  inspectorul școlar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență Suceava.

Eleva Balabasciuc Alexandra-Ecaterina, clasa a VI-a, de la Liceul Tehnologic ”Vasile Cocea” Moldovița a concurat la categoria Juniori și a obținut mențiune acordată de Ministerul Educației și medalie de argint acordată de Societatea Română de Fizică. Rezultatul Alexandrei este deosebit de frumos deoarece este cea mai mică ca vârstă, fiind doar în clasa a VI-a, și a concurat cu elevi din clasa a VIII-a și a IX-a pe aceleași subiecte de examen. Conform regulamentului specific al acestei olimpiade, toți elevii concurenți dintr-o categorie, indiferent de clasă, au aceleași subiecte la probele olimpiadei. Alexandra a fost pregătită la clasă de profesor Balabasciuc Ovidiu și de către inspectorul școlar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență Suceava.

Sîrghi Dragoș Andrei, clasa a XI-a, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava a concurat la categoria Seniori S2 și a obținut Premiul II acordat de Ministerul Educației și medalie de aur acordat de Societatea Română de Fizică. De asemenea, Dragoș s-a calificat în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de astronomie și astrofizică fiind pregătit la clasă de profesor Amorăriței Carmen și de către inspectorul școlar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență.

Pavel Maurizio Tudor, clasa a XII-a, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, a concurat la categoria Seniori S2 și a obținut medalie de bronz acordată de Societatea Română de Fizică. Maurizio a fost pregătit la clasă de prof. Golda Sorin și de către inspectorul școlar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență Suceava.

Eleva Bahan Andreea, clasa a VII-a, de la Liceul Tehnologic ”Tomșa Vodă” Solca, a concurat la categoria Juniori și a obținut mențiune de onoare acordată de Societatea Română de Fizică. Alexandra a fost pregătită la clasă de prof. Cosovanu Ilie.

Caunii Mihai Antonio, clasa a XI-a, de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, a concurat la categoria Seniori S2 și a obținut mențiune de onoare  acordată de Societatea Română de Fizică. Elevul a fost pregătit la clasă de prof. Șutac Victor.

Tot din județul Suceava au mai participat elevii Airinei Lucian Ionuț, din clasa a IX-a de la Colegiul ”Lațcu Vodă” Siret, și Todică Bogdan, din clasa a XII-a, de la Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, obținând certificate de participare cu puncatje frumoase, apropiate de premii.

În perioada 4-8 iulie a.c., se vor desfășura la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava probele de selecție a loturilor restrânse ale României pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astronomie, care va fi organizată în Georgia, între 14-22 august a.c. De asemnea, tot în această perioadă va fi selecția echipei pentru prima ediție din lume a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, care se va desfășura în municipiul Câmpulung Moldovenesc, la sfârșitul lunii noiembrie a.c.

Coordonatorii lotului olimpic al României la olimpiada internațioanală de astronomie și astrofizică sunt doi suceveni: lect.dr. Cristian Pîrghie, directorul deparatament Observator Astronomic Suceava, și prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct al IȘJ Suceava. La Suceava au rămas 26 de elevi (10 juniori și 16 seniori) care formează loturile lărgite ale României pentru olimpiadele naționale de astronomie și astrofizică.

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2022 trebuia să aibă loc în Kiev, dar din cauza războiului nu a fost posibilă organizarea ei acolo. Georgia s-a oferit să o organizeze anul acesta, în locul Ucrainei, în perioada 14-22 august 2022.

Sponsorii acestei ediții a Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică care s-a desfășurat la Suceava în perioada 29 iunie -3 iulie sunt: Dorna, Endava, Calea Ferată Ingustă SRL, Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava.

Organizatorii mulțumesc Cvartetului de coarde ”Royal” din Suceava, Ansamblului muntenilor din Czadca ”Mała Pojana”, Ansamblului artistic Gura Izvorului din Vatra Moldoviței, coodonat de profesor Ilaria Pușcă, și Ansamblului Cervona Kalena din Negostina, coordonat  prof. Iulian Petru Chidesa și aparține Uniunii  Ucrainenilor din România, care au oferit un spectacol deosebit pentru participanții olimpiadei naționale. Mulțumim elevilor voluntari de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, coordonați de director adjunct prof. Greculeac Anca și de domnul prof. Șutac Victor, președintele Societății Științifice Cygnus. De asemenea, organizatorii mulțumesc Colegiului Silvic ”Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Liceului cu Program Sportiv Suceava, Liceului Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Liceului Tehnologic ”Vasile Cocea” Moldovița, Școala Gimnazială Ipotești, Școala Gimnazială Păltinoasa, Școala Gimnazială Vadu Moldovei, Școala Gimnazială Șcheia, Școala Gimnazială Oniceni, Școala Gimnazială ”Luca Gavril” Drăgușeni, Școala Gimnazială ”Acad.H.Mihăescu” Udești și Școala Gimnazială ”Krystyna Bochenek” din Poiana Micului. (O. N.)

 

 

 

 

 

Vezi si

Canotoarea Ionela Cozmiuc va primi titlul de cetățean de onoare al Sucevei

Campioana europeană la canotaj Ionela Cozmiuc va deveni cetățean de onoare a municipiului Suceava. Primarul …