Wednesday , July 24 2024

11 unități de învățământ din județul Suceava găzduiesc elevi și preșcolari refugiați din Ucraina

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a identificat, încă de la începutul lunii, împreună cu directorii școlari, câteva zeci de cadre didactice vorbitoare de limbă ucraineană în vederea organizării unor centre de zi pentru copiii refugiaților, în care să fie organizate diferite activități extrașcolare. Din acel moment, informațiile cu privire la posibilitatea înscrierii copiilor refugiaților în unitățile de învățământ din județ au fost răspândite în centrele care îi găzduiesc pe ucrainenii fugiți din calea războiului.

În prezent, 50 de copii participă la activități educative, în 11 unități de învățământ. Este vorba despre Liceul cu Program Sportiv Suceava, unde au fost repartizați 22 de elevi, 13 de gimnaziu și 9 liceeni, Școala Gimnazială ”Ion Lovinescu” Rădășeni – 6 copii, dintre care 3 preșcolari, Școala Gimnazială Brodina – 5 copii, Școala Gimnazială nr. 2 Iaslovăț și Școala Gimnazială ”Simion Florea Marian” Ilișești câte 3 copii, Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus, Școala Gimnazială ”Mitropolit Iacob Putneanul” Putna, Școala Gimnazială ”Petru Mușat” Siret, Școala Gimnazială Frătăuții Vechi și Școala Gimnazială nr. 8 Suceava, cu câte doi copii, și Școala Gimnazială ”Dimitrie Vatamaniuc” Sucevița, care găzduiește un preșcolar.

Ministerul Educației a transmis, în urmă cu circa două săptămâni, măsurile privind înscrierea elevilor ucraineni, la cerere, în școlile din România în calitate de audienți. Totodată, pentru elevii ucraineni care vor să învețe limba română, inspectoratele școlare județene vor crea condițiile necesare și vor asigura resursa umană adecvată solicitării. ”Elevii ucraineni vor beneficia de cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și manuale”, a precizat Ministerul Educației. (O. NUȚU)

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

O femeie a reclamat la Poliție că a plătit 4.662 lei pentru un sejur la un hotel din Mamaia închis și scos la vânzare

Luni,  Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către  G. Mirela, din municipiul Suceava, cu …