Friday , February 3 2023

11 laboratoare de cercetare vor fi amenajate la Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava

Depunerea ofertelor în ceea ce priveşte achiziţia echipamentelor de cercetare s-a încheiat ieri, 6 iulie a.c, iar licitaţia electronică va avea loc în termen de 25 de zile. Proiectul este în valoare de 31.460.699 de lei u dintre cele 11 laboratoare care vor fi amenajate, cinci vor fi modernizate, iar şase vor fi noi

conferinta usv 1 [800x600]

Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava a câştigat un proiect în valoare de 31.460.699 de lei (echivalentul a 7.142.043 de euro), cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Investiţia contribuie la crearea unei noi infrastructuri de cercetare-dezvoltare intitulată “Centrul integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii şi Sisteme Distribuite de fabricatie şi control” însumând 11 laboratoare de cercetare, dotate prin prezentul proiect cu peste 130 de echipamente de cercetare-dezvoltare, din care 21 de echipamente au valori peste 100.000 euro. “Este cel mai mare proiect derulat din istoria universităţii, bazat pe cercetare şi pe achiziţia de echipamente de cercetare. Acesta este un prim pas în ceea ce urmează să fie dezvoltarea cercetării în această universitate”, a precizat prorectorul USV Mihai Dimian. Acesta a mai spus că prin intermediul acestui proiect universitatea suceveană poate concura pe plan internaţional. Din declaraţiile făcute de prorectorul sucevean reiese că primele trei luni de proiect au însemnat numeroase contacte cu universităţi din ţară şi din străinătate care s-au arătat interesate de colaborări în cadrul centrului şi de utilizarea infrastructurii pentru proiectele lor.
Dintre cele 11 laboratoare cinci vor fi modernizate, iar şase vor fi noi, adică se vor amenaja în spaţii neutilizate din cadrul Universităţii “Stefan cel Mare” din Suceava. Aceste laboratoare vor fi dotate în cadrul a trei Facultăţi din cadrul USV, după cum urmează: Facultatea de Inginerie Electrică şi Stiinţa Calculatoarelor, Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management şi Facultatea de Stiinţe Economice şi Administraţie Publică, însă vor putea fi folosite şi de studenţii din cadrul celorlalte Facultăţi ale USV, precum şi de firmele din zonă care doresc să testeze anumite produse.
Prorectorul sucevean a mai explicat că din cauza deficienţei cercetării din România se doreşte ca tot mai multe companii să îşi dezvolte partea de cercetare. “Sperăm ca astfel de proiecte să contribuie şi la atragerea departamentelor de cercetare din firmele multinaţionale şi la dezvoltarea departamentelor de cercetare din firme multinaţionale”, a spus Mihai Dimian. Aurelian Rotaru, responsabilul de achiziţii şi lucrări din cadrul proiectului a precizat că după semnarea contractului au fost contactaţi colaboratori din mai multe ţări cărora li s-a propus să se alăture într-un proiect european prin care să se facă schimburi de cercetători.
Prorectorul sucevean a menţionat că luni, 6 iulie, a fost ultima zi de depunere a ofertelor pentru achiziţiile în cauză, urmând ca în termen de maxim 25 de zile să se demareze licitaţia electronică, iar operatorul ce va oferi cel mai mic preţ, va fi desemnat câştigător. “Deocamdată nu sunt surprize majore, însă se vor relua două proceduri pentru câteva echipamente micuţe, dar sperăm să ne încadrăm în termen”, a spus universitarul Aurelian Rotaru.
Pe de altă parte, prorectorul sucevean a precizat că până în prezent s-a depus o singură contestaţie, care consta în lipsa unui document de la dosar, însă după rezolvarea acesteia, firma ofertantă a fost inclusă pentru a participa la licitaţie. “Noi am considerat că respectivul candidat nu devine eligibil pentru participare, însă a depus contestaţie şi în urma acesteia s-a decis luarea în considerare a documentului, ca fiind valid”, a explicat Dimian.
Acest proiect, după cum a explicat prorectorul Dimian, ajută la întărirea capacităţii de cercetare prin reintegrarea personalului din străinătate. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …