Monday , March 4 2024

107 milioane de euro vor putea fi accesate de Primăria Suceava în anii următori pentru mai multe proiecte

Conform primarului Ion Lungu,  proiectele pe care Primăria Suceava vrea să le propună Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est pentru finanțare sunt:  digitalizarea administrației publice prin îmbunătățirea serviciilor online și în vederea creșterii interacțiunii online cu cetățeanul și cu mediul de afaceri; reabilitarea unor clădiri rezidențiale; creșterea eficienței energetice la Școlile gimnaziale 5, 6 și 10, dar și a sediului din Burdujeni al Primăriei Suceava; reabilitarea energetică a Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir”, Liceului cu Program Sportiv; finanțarea zonelor de agrement de la Zamca și Șipote; sensurile unice pe străzile principale din Suceava; etapa a II-a a transportului public metropolitan; construire grădiniță cu program prelungit la Școala Gimnazială nr. 1 și una în cartierul Obcini; sală de sport la școlile gimnaziale nr. 4 și nr. 8; modernizarea infrastructurii educaționale la colegiile tehnic „Alexandru Ioan Cuza” și „Samoil Isopescu”; extindere pe verticală și dotarea clădirii Școlii Gimnaziale „Miron Costin”; reabilitare Curtea Domnească și, nu în cele din urmă, aqua-park-ul la care în zilele următoare este estimată finalizarea documentației pentru a putea fi depusă „fișa de proiect”.

Anii care urmează vor fi foarte importanți pentru Municipiul Suceava din perspectiva accesării unor fonduri europene consistente cu care se vor face investiții în domeniul educațional, urban, al traficului rutier și transportului de călători, dar și pe aspecte care țin de concepte precum „digitalizare” sau „creșterea calității vieții”.

Un pas în acest sens a fost făcut pe această linie chiar în dimineața zilei de miercuri, o strategie obligatorie în perspectiva accesării până în 2027 și a cheltuirii până în 2030 a peste 100 de milioane de euro fiind depusă de Primărie la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Depunem astăzi documentația SIDU – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pentru Zona Urbană Funcțională 2021 – 2030. Fără această strategie nu putem accesa proiecte europene. Am discutat și ieri (marți, 28 noiembrie – n.red.) cu domnul directorul Asandei la Vatra Dornei, unde a fost și el prezent, și mi-a spus că suntem primul oraș (din regiunea de Nord Est) care depunem această strategie – mai ales că noi suntem pe zona urbană funcțională (s.red.) – pentru obținerea fianțării pe Programul Operațional Regional 2021 – 2027”, a declarat Ion Lungu.

El a făcut acest anunț în conferința de presă de miercuri dimineață. Menționăm că deși programul la care a făcut edilul referire are ca termen 2027, cât este finalul actualului exercițiul financiar al Uniunii Europene, dar regula de bază la aceste proiecte este „n+3”, ceea ce înseamnă că orice contract de finanțare accesat până în 2027 poate fi implementat și în următorii trei ani din exercițiul financiar ulterior. De aceea și SIDU a fost făcut pentru perioada până la 2030. „A fost necesar un nou aviz de mediu, ca atare toate cele opt localități membre în Zona Urbană Funcțională au trebuit să dea noi hotărâri de consiliu local”, a declarat Ion Lungu, explicând de ce totuși abia acum Suceava (chiar dacă este primul oraș cu zonă urbană funcțională din regiunea de Nord-Est) a reușit să depună SIDU. Pe lângă acordurile dintre localitățile componente ale Zonei Urbane Funcționale și hotărârile de consiliu local, documentația depusă mai cuprinde studii de delimitare a zonelor de regenerare urbană, decizia etapei de integrare la APM etc.

Care este însă, de fapt, miza concretă pentru următorii ani și de ce susține Ion Lungu că este foarte importantă depunerea și, ulterior, aprobarea SIDU pentru zona urbană funcțională a Sucevei? „Primăria Municipiului Suceava are pregătite proiecte de 100 de milioane de euro. Aceste proiecte vor fi (ulterior) depuse la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, pe Programul Operațional Regional. Avem o sumă prealocată de 60.265.459 euro și sigur că rămânem „descoperiți” – ca să spunem așa – cu 46.884.541 euro, dar de fiecare dată Primăria Municipiului Suceava în primele două exerciții financiare (2007-2013 și 2014-2020 – n.red.) a accesat și alte proiecte în partea a doua și sume necheltuite și tragem speranțe acest lucru și de această dată”, a declarat Ion Lungu.

Potrivit acestuia, proiectele pe care vrea să le propună sunt digitalizarea administrației publice prin îmbunătățirea serviciilor online și în vederea creșterii interacțiunii online cu cetățeanul și cu mediul de afaceri; reabilitarea unor clădiri rezidențiale; creșterea eficienței energetice la școlile gimnaziale 5, 6 și 10, dar și a sediului din Burdujeni al Primăriei Suceava; reabilitarea energetică a Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir”, Liceului cu Program Sportiv; finanțarea zonelor de agrement de la Zamca și Șipote; sensurile unice pe străzile principale din Suceava; etapa a II-a a transportului public metropolitan; construire grădiniță cu program prelungit la Școala Gimnazială nr. 1 și una în cartierul Obcini; sală de sport la școlile gimnaziale nr. 4 și nr. 8; modernizarea infrastructurii educaționale la colegiile tehnic „Alexandru Ioan Cuza” și „Samoil Isopescu”; extindere pe verticală și dotarea clădirii Școlii Gimnaziale „Miron Costin”; reabilitare Curtea Domnească și, nu în cele din urmă, aqua-park-ul la care în zilele următoare este estimată finalizarea documentației pentru a putea fi depusă „fișa de proiect”.

Deci acestea sunt proiectele mari pe care noi le avem pregătite. Așa cum am spus, înseamnă 107 milioane de euro iar noi avem prealocată suma de 60 de milioane de euro”, a declarat primarul Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

250 de medici stomatologi au participat la un curs organizat de Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava

Sâmbătă, 2 martie 2024, Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava (CMS-SV) a organizat o întâlnire la care …