Friday , April 19 2024

104 biserici au primit anul trecut bani de la Consiliul Județean

Fondurile alocate au fost, de regulă, de câteva mii de lei, iar cele mai multe au fost date pentru reparații curente, înlocuiri ferestre, execuție branșamente, însă au fost și alocări pentru susținerea unor lucrări de construcție sau de realizare a picturii, dar nici în aceste cazuri sumele nu au fost mari. Cea mai mare sumă, 50 de mii de lei, a primit Mănăstirea Sihăstria Putnei, în scopul finanțării lucrărilor de reamenajare pridvor și fațadă la biserica „Izvorul Tămăduirii”  sedinta consiliu judetean 31 ian 2018 221

Nu mai puțin de 104 unități de cult au primit, anul trecut, fonduri de la Consiliul Județean Suceava în baza unui program privind acordarea de finanțări nerambursabile.

Conform unei situații întocmite de CJ Suceava privind proiectele finanțate (solicitanții/beneficiarii, programele finanțate și sumele cheltuite) în cadrul Programului pentru acordarea de finanțări nerambursabile în anul 2017 din bugetul propriu al județului Suceava, pentru activități nonprofit de interes județean, cele 104 unități de cult au beneficiat, în total, de 650 de mii de lei.

Deși media ar fi de 6.250 de lei pe fiecare unitate de cult din cele 104 susținute anul trecut de CJ Suceava, în realitate lucrurile stau un pic diferit. Astfel, mai puțin de 30 au primit sume peste medie, în vreme ce peste 70 au primit sume sub medie, de la două la cinci mii de lei.

Cea mai mare sumă, 50 de mii de lei, a fost alocată, conform situației respective, publicată de CJ Suceava, către Mănăstirea Sihăstria Putnei în scopul finanțării lucrărilor de reamenajare pridvor și fațadă la biserica „Izvorul Tămăduirii”. Câte 20 de mii de lei au fost alocate Mănăstirii Moldovița (reabilitare/modernizare sistem de colectare ape pluviale și reabilitare alei și trotuare), Mănăstirii Probota (reparații acoperiș și ziduri de incintă), Parohiei Pătrăuți II Monument UNESCO (reparații capital la obiectivul Casă parohială – Muzeu în regim de urgență), Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (restaurare și consolidare Turn clopotniță – Mănăstirea «Sf. Ioan cel Nou» Suceava). Alte sume peste media de 6.250 lei au fost, de cele mai multe ori, fie de 10 mii de lei (ca de exemplu reparație zid de sprijin Biserica parohială de la Cacica), fie de 15 mii de lei (cum ar fi reparații pavaje din piatră naturală la Biserica Monument Istoric „Luca Arbore”), însă a fost un caz în care a fost alocată suma de 17 mii de lei, un alt caz în care suma a fost de 7 mii de lei, iar altul de 8 mii de lei.

Multe finanțări nerambursabile au fost date, anul trecut, de la CJ Suceava pentru lucrări de reparații curente, fiind vorba de sume între două și cinci mii de lei, ca de exemplu 3.000 lei pentru parohiile Pojorâta I, Hreațca, „Învierea Domnului” Dolhasca. La fel este și în cazul unor lucrări de genul execuție branșamente, înlocuiri ferestre, refaceri cornișe, instalații, împrejmuire la unități de cult. Au fost și alocări pentru susținerea unor lucrări de construcție biserică sau de realizare a picturii, dar nici în aceste cazuri sumele nu au fost peste medie, cu câteva excepții precum construire biserică și anexe aferente la Parohia Ortodoxă Poiana Stampei sau construcție biserică nouă la Parohia Burla ori lucrări de pictură din nou, tehnica frescă, la Parohia Botoșana.

Menționăm că nu au fost alocate fonduri doar pentru biserici aparținând cultului creștin-ortodox, ci și pentru parohii romano-catolice și biserici penticostale, dar și pentru creștinii ortodocși pe stil vechi.

În ce privește distribuția rural/urban a finanțărilor nerambursabile, circa 75% dintre acestea au fost alocate pentru lucrări prevăzute la lăcașuri de cult situate în mediul rural. Asta fără a lua în considerare și bisericile de la sate aparținând unor foste comune ridicate „peste noapte” la rang de oraș, cum ar fi Milișăuți, Broșteni, Liteni, Salcea, Dolhasca, Frasin. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

One comment

  1. Cred ca activitatile pochilor sunt sigur pentru profit. Poate ar fi bine sa dati si pentru unitati sanitare, camine de batrani etc. acolo unde este nevoie! Credeti ca asa va cumparati nemurirea!