Friday , March 29 2024

Lucrările la şoseaua de centură avansează pe zi ce trece (SUPER GALERIE FOTO)

2013-07-03 11.00.58

Toate podurile sau pasajele au stadiu de realizare de cel puţin 90%

Mai bine de jumătate din podurile de pe şoseaua de centură a Sucevei sunt circulabile iar lucrările avansează într-un ritm accelerat de la o zi la alta. La fel se poate spune şi despre alte lucrări de consolidare a unor versanţi, de stabilizare a terenului pe anumite porţiuni mai sensibile.
Pe podul de jumătate de kilometru de la şoseaua de centură a Sucevei se poate circula foarte bine de la un capăt la celălalt fără probleme, printre puţinele lucrări care mai sunt de executat fiind montarea de parapeţi metalici noi. Aceştia au fost aduşi cu un TIR, zilele trecute iar ieri încă se mai lucra la aşezarea acestora.
Si la alte poduri sau pasaje mai sunt de făcut lucrări similare iar. La aşa numitul pasaj inferior de la intersecţia cu DN 17 (drumul spre Humor), lucrările sunt finalizate în proporţie de 90%, conform unei raportări trimise recent la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale de către firma de consultanţă Luca Way.
Faţă de cum era obiectivul respectiv la o vizită făcută, luna trecută, de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, situaţia este mult mai bună. Ieri, fără a mai aştepta invitaţia oficialităţilor şi tot alaiul, am mers pe traseul şoselei de centură pentru a vedea la faţa locului cum decurg lucrurile, însoţit de reprezentantul firmei de consultanţă Luca Way. Intrucât cu o lună în urmă am oprit şi la intersecţia cu DN 17, am făcut acelaşi lucru şi ieri iar surpriza a fost destul de plăcută: oameni şi utilaje erau în zonă iar grinzile erau montate, fiind pusă şi placa de suprabetonare, de asemenea, fiind aşternut şi balastul stabilizant pentru breteaua rutieră de la Gura Humorului spre Suceava. Practic, ce mai trebuie acolo este doar turnarea asfaltului.
Nu doar la acel pod lucrările sunt în proporţie de 90% finalizate, toate podurile de la şoseaua de centură fiind finalizate în proproţie de cel puţin 90%. Sunt şi categorii de lucrări unde nu s-au realizat într-o măsură atât de mare, ca de exemplu cele de consolidări care ar fi într-un procent de 78%. Asta şi pentru că o porţiune din tronsonul dintre Pătrăuţi şi Scheia nu a fost definitivat. Totuşi, zilele trecute au fost turnaţi coloane adânci de 24 de metri care să stabilizeze versantul, în proiect fiind trecute 108 astfel de coloane. Peste câte şase din acestea se toarnă un radier de beton şi trebuie făcute elevaţii, acestea din urmă fiind în curs de execuţie. Lucrarea de consolidare nu a fost prevăzută în proiectul iniţial, dar nu este nici pe departe cea mai mare de acest fel. Pe porţiunea de drum de la ieşirea spre Fălticeni şi până în dreptul mănăstirii Hagicadar sunt alte lucrări chiar mai ample, cu şi mai multe coloane de beton la 24 de metri pentru stabilizarea versantului, dar şi cu puţuri de captare a apei pe sensul de mers de la Fălticeni spre hagicadar. Grija pentru siguranţa lucrării nu s-a oprit aici pentru că şi pe celălalt sens de mers au fost amenajate coloane de beton la o adâncime de 18 metri, pentru a preveni alunecările de teren de sub centură. De asemenea, este şi un aşa numit viaduct înfundat special construit în acest fel ca să fie stabilizată zona. Pe multe dintre porţiunile şoselei de centură se poate circula cu maşina fără probleme, unele fiind asfaltate cu unul sau două straturi iar pe unele lucrările sunt acum la stadiul de aşternere de pământ, fiind aduse în unele zone cantităţi de ordinul zecilor de mii de metri cubi şi aşternute ca apoi să treacă utilaje speciale şi să compacteze. (D.P.)
1 iulie
2 iulie 2013
3 iulie 2013
4 iulie 2013
5 iulie 2013
8 iulie 2013
9 iulie 2013

Vezi si

Ziua Veteranilor Unității – o sărbătoare a consolidării spiritului de camaraderie la Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava

În fiecare an, în preajma manifestărilor dedicate Zilei Armei, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava sărbătorește …