Thursday , April 18 2024

100 de ani de la consfințirea pe plan internațional a Marii Uniri, sărbătoriți la Suceava printr-o ceremonie religioasă de inaugurare a Turnului Unirii

Turnul Unirii este amplasat în apropierea Bisericii Nașterea Maicii Domnului și a Palatului de Justiție din Suceava. Inițial, s-a dorit terminarea construcție în 2018, pentru a marca Centenarul Marii Uniri, dar au fost întârzieri ale proiectului așa că s-a ca convenit inaugurarea oficială să aibă loc pe 4 iunie 2020, când s-au împlinit 100 de ani de la Conferința de la Trianon, atunci când a fost  consfințit Marele Act al Unirii

Turnul Unirii construit în apropierea Bisericii Nașterea Maicii Domnului și a Palatului de Justiție Suceava va intra în circuitul monumentelor dedicate eroilor. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut acest anunț după ce a participat la inaugurarea acestui turn și la slujba religioasă oficiată pentru marcarea centenarul Conferinței de la Trianon, atunci când s-a consfințit Marele Act al Unirii. De altfel, la slujba oficiată de PS Damaschin Dorneanul – episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și pr. Paroh Viorel Vârlan, au luat parte câteva zeci de persoane inclusiv oficialități locale precum președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, secretarul general al Municipiului Suceava, Ioan Ciutac, viceprimarul Marian Andronache, directorul Poliției Locale, Ovidiu Doroftei, și alte notabilități cum ar fi dr. Ioan Iețcu, președintele Fundației „In memoriam”.

„Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon din 04 iunie 1920, prin care s-a recunoscut ceea ce românii au stabilit la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, respectiv înfăptuirea României Mari, s-a oficiat o slujbă de pomenire a tuturor eroilor la Turnul Unirii, monument realizat prin parteneriatul dintre municipalitatea suceveană și Parohia Nașterii Maicii Domnului din Suceava”, a specificat primarul Ion Lungu.

Edilul a venit nu fără emoție la inaugurarea Turnului Unirii, proiect la care Primăria Suceava a fost unul dintre principalii parteneri și finanțatori. Edilul a mai spus că municipalitatea suceveană a intenționat să facă un monument al Unirii în oraș, dar nu a mai fost posibil acest demers în cursul anului 2018. Asta fiindcă lucrurile se complicaseră la concursul de soluții lansat de Primărie pe SEAP/SICAP în vederea desemnării celei mai bune variante de monument și nu mai era timpul necesar pentru a fi realizat și inaugurat în 2018.

În acest context, având în vedere și demersul Parohiei Nașterea Maicii Domnului de a realiza un turn în proximitatea lăcașului de cult, care să aibă funcțiuni specifice celor de la celelalte biserici creștin ortodoxe,  primarul s-a decis să susțină acest proiect, mai ales că Parohia a specificat că vrea să îl denumească „Turn al Unirii”.

Nici acesta nu a putut fi inaugurat în 2018, fiind întârzieri ale proiectului, și fiindcă în 4 iunie 2020 marcăm centenarul Conferinței de la Trianon, când s-a consfințit pe plan extern Marele Act al Unirii de la 1 Decembrie 1918, conducerea Primăriei și a Parohiei au convenit ca inaugurarea oficială să se facă pe data de 4 iunie în ideea ca „generațiile viitoare să vadă că am sărbătorit și noi așa cum se cuvine Centenarul”.  „În anii viitori, când vom marca Ziua Eroilor, sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, vom organiza ceremonii oficiale și la acest monument”, a declarat Ion Lungu. (D.P.)

Vezi si

Trei adulți și doi copii răniți într-un accident petrecut între Cacica și Vârfu Dealului

Miercuri, după amiază, în jurul orei 15.15, un autoturism a ieșit în afara părții carosabile …