Friday , December 1 2023

10.600 de angajați din unitățile școlare din județul Suceava vor încasa prime de carieră și prime profesionale, la finalul acestei luni

În urma acțiunilor de protest organizate de sindicaliștii din sistemul de învățământ, la finele anului școlar 2022-2023, angajații din unitățile școlare au obținut, pe lângă majorări salariale, și niște prime, care ar urma să fie acordate începând cu această lună.

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că, în perioada 20-27 octombrie, vor fi acordate personalului din educație prima de carieră didactică, de 1.500 de lei, și prima de carieră profesională, de 500 lei.

Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ, a precizat că vor încasa aceste prime atât angajații din școli care au participat la greva generală în perioada mai-iunie a.c., cât și cei care nu au aderat la proteste. În total, la nivelul județului Suceava, este vorba despre 10.600 de angajați.

Primele se acordă doar angajaților aflați în activitate în anul școlar 2022-2023. Cei care au intrat în sistem în urma concursului de Titularizare 2023 nu beneficiază de prime anul acesta. Aceste prime se vor acorda anual, începând cu luna aceasta, și până în anul 2027.

Prima de carieră didactică, pentru personalul didactic și didactic auxiliar, se acordă pentru ”îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional”. De asemenea, primele vor fi primite și de cadrele didactice din universități, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023. Aceasta se acordă pentru cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, cheltuieli pentru echipamente IT și cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.

Prima de carieră profesională, ”asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale”. (O. NUȚU)

Vezi si

Astăzi, de Ziua Națională, paradă și expoziție de tehnică militară, cu participarea a sute de militari. Programul manifestărilor

Astăzi se împlinesc 105 ani de la proclamarea la Alba Iulia, de către cei 1228 …