Thursday , March 28 2024

1.500 de locuri în învățământul profesional și dual, pentru admiterea din acest an

Cele mai multe locuri sunt disponibile pentru calificările profesionale de mecanic auto, bucătar, confecționer produse textile, tâmplar universal, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, lăcătuș mecanic prestări servicii, electrician exploatare joasă tensiune și brutar-patiser-preparator produse făinoase. Până pe 26 martie, la nivelul fiecărei unități de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământul profesional în anul școlar 2021-2022 se desfășoară acțiunea ”Săptămâna meseriilor”  

Planul de școlarizare pentru învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2021-2022 a fost publicat de Inspectoratul școlar Județean Suceava și cuprinde 69 de clase pentru 1.502 elevi. Dintre acestea, doar 4 clase sunt alocate învățământului dual, cu o ofertă de 92 de locuri.

Cele mai multe locuri în învățământul profesional și dual, disponibile pentru admiterea din acest an, sunt pentru calificările profesionale de mecanic auto, bucătar, confecționer produse textile, tâmplar universal, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, lăcătuș mecanic prestări servicii, electrician exploatare joasă tensiune și brutar-patiser-preparator produse făinoase. Mai sunt disponibile locuri pentru calificările de comerciant-vânzător, lucrător hotelier, preparator produse din lapte, cofetar-patiser, horticultor, preparator produse din carne și pește, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, tinichigiu vopsitor auto, sudor, zidar-pietrar-tencuitor, mozaicar-montator placaje și pădurar.

Potrivit calendarului admiterii în învățământul profesional și dual, până pe 26 martie, la nivelul fiecărei unități de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământul profesional în anul școlar 2021-2022 se desfășoară ”Săptămâna meseriilor”. Astfel, se vor organiza acțiuni, atât în format fizic, cât și online pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, în general, și, în special, a modului de organizare și funcționare a acestei forme de învățământ, pentru informarea privind condițiile în care elevii pot avea acces la învățământul profesional, inclusiv dual, și beneficiile acestei forme de pregătire. Elevii de clasa a VIII-a vor fi consiliați cu privire la oportunitatea continuării studiilor în învățământul profesional de stat, fiindu-le prezentată oferta de școlarizare pentru anul școlar viitor și condițiile de admitere.

În planul local de acțiune pentru învățământul profesional și tehnic, publicat de IŞJ Suceava, se arată că profilul dominant la nivel regional al cererii de forță de muncă vizează calificările mecanică, industrie textilă și pielărie, comerț, construcții, fabricarea produselor din lemn, electric, electromecanică, industrie alimentară. Domenii cu dinamică pozitivă și potențial mare de absorție pe piața muncii sunt comerț, construcții, turism și alimentație. Fabricarea produselor din lemn cunoaște evoluții contradictorii la nivel județean, prin creșterea locurilor de muncă în paralel cu creșterea șomajului. O dinamică pozitivă la nivel județean se înregistrează în rândul ocupațiilor relevante pentru profilul servicii, cu tendință de creștere a locurilor de muncă în paralel cu scăderea numărului de șomeri. (Oana NUȚU)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …