Thursday , November 30 2023

Zelenski sancţionează 108 de persoane fizice şi 37 de grupuri din Rusia

Zelenski a sancţionat 37 de grupuri şi 108 persoane fizice din Rusia, între care un fost prim-ministru şi un fost ministru al educaţiei, transmite Reuters.
”Creştem presiunea statului nostru asupra lor şi fiecare dintre ei trebuie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a declarat Zelenski, după ce biroul său a emis decrete în acest sens cu semnătura prezidenţială.


Zelenski nu a asociat anumite persoane sau grupuri cu anumite infracţiuni. Decretele conţin o serie de pedepse de 10 ani împotriva persoanelor şi pedepse de cinci ani împotriva grupurilor non-profit, inclusiv unul numit “Fundaţia Copiilor Ruşi”.

Şeful statului ucrainean a anunţat în discursul său că pe listă sunt incluşi “cei implicaţi în răpirea şi deportarea copiilor ucraineni de pe teritoriul ocupat” şi persoane care “în diferite moduri ajută teroarea rusă împotriva Ucrainei”.

Unele dintre persoanele recent sancţionate, printre care mulţi cu cetăţenie rusă, mai fuseseră vizate şi în trecut de sancţiuni similare. Printre acestea se numără Dmitro Tabacinik, fost ministru al educaţiei şi ştiinţei căruia i-a fost revocată cetăţenia ucraineană în februarie, şi fostul premier Mikola Azarov.

La fel ca în cazul fostului preşedinte Viktor Ianukovici, Azarov avea îngheţate bunuri şi proprietăţi, printre alte sancţiuni. Cei doi politicieni au fugit din Ucraina în Rusia în 2014, după o represiune împotriva protestelor de stradă în care au fost ucişi peste 100 de manifestanţi la Kiev.

Alte persoane sancţionate sâmbătă au fost Serghei Aksionov, şeful Crimeei impus de ocupantul rus, şi Leonid Pasecinik, pe care Putin l-a numit şef la Lugansk, regiunea din estul Ucrainei pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2022.

Printre grupurile ruse sancţionate se numără câteva ale căror nume sau site-uri web indică faptul că lucrează cu copii.

Unul dintre grupurile sancţionate se numeşte Kvartal Lui, care corespunde unei organizaţii cu un site web care informează că fondatorul acestui grup este comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova, ea însăşi sancţionată de Kiev în octombrie 2022.

Curtea Penală Internaţională de la Haga a emis luna aceasta un mandat de arestare împotriva Mariei Lvova-Belova şi a preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care i-a acuzat de crime de război pentru deportarea copiilor din Ucraina.

Conform noii liste a lui Zelenski, este sancţionat şi directorul executiv al Kvartal Lui, Sofia Lvova-Belova. Sora ei mai mare, Maria Lvova-Belova, a susţinut că au fost luaţi copii ucraineni pentru a-i feri de violenţe şi a negat să fi comis vreo crimă de război.

Kievul spune că aproximativ 20.000 de copii ucraineni au fost duşi în Rusia sau în teritorii ucrainene ocupate de ruşi, fără acordul familiei sau al tutorilor, ceea ce, potrivit autorităţilor ucrainene, echivalează cu o crimă de război, conform definiţiei genocidului dintr-o rezoluţie a ONU. AGERPRES

 

Vezi si

Henry Kissinger, diplomat american și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani

Marele diplomat Henry Kissinger, ale cărui roluri de consilier pentru securitate națională și secretar de …