Sunday , June 16 2024

Zelenski: Rusia se pregătește de o nouă ofensivă pe direcția Sumîi

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere țărilor occidentale să-i trimită sisteme aeriene pentru că Rusia strânge noi forțe la graniță. Acesta spune că la doar 90 de kilometri de Harkov, regiune care s-a aflat în centrul atacurilor rusești din ultima vreme, rușii pregătesc o nouă ofensivă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere țărilor occidentale să-i trimită sisteme aeriene pentru că Rusia strânge noi forțe la graniță. Acesta spune că la doar 90 de kilometri de Harkov, regiune care s-a aflat în centrul atacurilor rusești din ultima vreme, rușii se pregătesc de o nouă ofensivă. Între timp, însă, Occidentul are păreri împărțite cu privire la permisiunea Ucrainei de a lovi teritoriul rusesc cu armele primite de la statele partenere, relatează Monitorul Apărării.

În timp ce ministrul polonez al afacerilor externe transmite că susține această inițiativă, cancelarul german spune că nu „vede niciun motiv pentru a extinde zona de folosire a armelor occidentale, în contextul acestui război”.

Președintele Zelenski a vorbit, într-un video filmat în Harkov, despre ofensiva rusă din Harkov și despre necesitatea sistemelor antiaeriene. Acesta a transmis că, în prezent, rușii strâng mai multe forțe la granița cu Ucraina, în vestul Belgorodului, la 90 de km nord-vest de orașul Harkov. Nu este clar numărul acestor forte rusești, însă este posibil ca următoarea ofensivă să fie lansată asupra regiunii Sumîi sau asupra unor zone din Harkov, din apropierea oblastului Sumîi.

Zona în care sunt concentrate noi forțe ar permite rușilor să lanseze operațiuni de ofensivă pe direcția Zolochiv și Bohoduchiv, două orașe de lângă Harkov, sau pe direcția vest, de-a lungul unei autostrăzi care conectează Bohoduchiv de Sumîi.

Deși lansarea unor operațiuni de ofensivă mici ar afecta forțele ucrainene pentru că le-ar concentra într-un singur loc, lăsând neacoperite alte zone, rușii nu au forțele necesare pentru a desfășura o operațiune ofensivă de amploare, care să ducă la capturarea sau încercuirea orașelor Harkov și SUmîi, spun analiștii ISW.

Occidentul, împărțit cu privire la permisiunea Ucrainei de a folosi armele primite în Rusia

După ce șeful NATO a transmis zilele trecute că poate statele aliate ar trebui să ofere această permisiune Ucrainei, acum și ministrul de externe al Poloniei a ieșit cu o declarație similară. A transmis într-un interviu pentru The Guardian că Polonia susține această inițiativă și că Europa ar trebui să intre în „jocul intensificării tensiunii” și să îl facă pe Putin să se întrebe până unde vor merge.

Cu toate acestea, cancelarul german a transmis că nu vede niciun motiv pentru care Occidentul să ridice aceste restricții privind folosirea armelor occidentale, donate Ucrainei, în Rusia, iar ministrul de externe italian a spus, de asemenea, că Ucraina ar trebui să folosească armele ucrainene în teritoriul său. (Mediafax)

Vezi si

Trump și Biden au stabilit regulile primei dezbateri televizate de pe 27 iunie

Regulile primei dezbateri televizate din campania electorală între Joe Biden și Donald Trump, programată pentru …

error: