Friday , December 1 2023

Zelenski: Peste 200.000 de copii din Ucraina au fost deportați în Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Moscova că duce „o politică criminală consecventă de deportare a cetățenilor noștri” în cele mai îndepărtate locuri din Rusia.

“Rusia strămută prin forță atât adulți, cât și copii. În total, peste 200.000 de copii ucraineni au fost deportați până acum. Aceștia sunt orfani din orfelinate. Și copii cu părinți. Și copii despărțiți de familiile lor”, a acuzat liderul de la Kiev, citat de CNN.

Zelenski susţine că Rusia că mută cetățenii ucraineni în cele mai îndepărtate regiuni, pentru a rupe orice legătură cu țara lor.

“Statul rus îi împrăștie pe acești oameni pe teritoriul său și îi stabilește pe cetățenii noștri în special în regiunile îndepărtate. Scopul acestei politici criminale este nu doar să răpească oameni, ci să-i facă pe deportați să uite de Ucraina, iar aceștia să nu poată să se întoarcă”, a spus el.

Președintele Ucrainei a precizat că până în prezent cel puțin 243 de copii din țara sa au murit din cauza războiului, 446 au fost răniți, iar alți 139 sunt dispăruți.

Moscova a anunțat la începutul lunii aprilie că aproape 1,1 milioane de persoane au fost aduse în Rusia din zonele afectate de război ale Ucrainei. Printre cei aduşi în Rusia se numără în jur de 200.000 de copii, a declarat şeful militar rus Mihail Mizinţev, citat de agenţia de presă Interfax.

Rusia a calificat această măsură drept o operaţiune de evacuare pentru a aduce oamenii în siguranţă, departe de luptele de pe teren şi presupusele violenţe din partea conducerii Ucrainei de la Kiev, notează DPA.

Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a acuzat Rusia de răpirea copiilor ucraineni şi folosirea lor în scopuri propagandistice.

foto: stiri.md

Vezi si

Henry Kissinger, diplomat american și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani

Marele diplomat Henry Kissinger, ale cărui roluri de consilier pentru securitate națională și secretar de …