Saturday , April 20 2024

Zelenski o lasă moale cu NATO?! „Nu vrem să fim o țară care cerșește ceva în genunchi!”

Într-un interviu acordat ABC News, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina este pregătită pentru dialog și compromis, dar nu pentru capitulare (s.n.). Interviul a făcut deja furori în ultimele ore, cetățenii din țara vecină aflând despre intențiile reale ale liderului de la Bankova în raport cu ale omologului său de la Kremlin.

Unul dintre elementele de noutate ține de relația cu NATO, așa cum o vede la ora actuală președintele ucrainean și care este preconcepția acestuia legată de evoluția ulterioară a unei direcții NATO-Ucraina. „În ceea ce privește NATO, m-am liniștit în această problemă de mult timp, după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianța se teme de pași contradictorii și de confruntare cu Rusia. Nu vrem să fim o țară care cerșește ceva în genunchi. Nu vreau să fim o astfel de țară și eu nu sunt un astfel de președinte”, a spus Volodimir Zelenski, răspunzând întrebării adresate de David Muir dacă este gata să accepte condițiile de pace ale Rusiei: să schimbe Constituția, în care să se menționeze neutralitatea Ucrainei, să renunțe la dorința de a adera la NATO și să recunoască pensinsula Crimeea ca parte a Rusiei, precum și independența celor două republici separatiste pro-ruse din estul țării – Donețk și Lugansk.

Întrebat ce părere are despre faptul că „NATO a spus NU zonei interzise aeriene de deasupra Ucrainei pentru că este îngrijorată că va duce la un conflict mult mai mare, la un război și mai mare decât a fost deja” și pentru că „înseamnă disponibilitatea de a doborî avioane rusești”, șeful statului ucrainean a răspuns întrebând retoric „Ce înseamnă să dobori avioane rusești?” „Dacă o rachetă zboară – ieri, de exemplu, o rachetă a lovit o universitate din Harkov, un cămin, iar o rachetă a lovit un spital de copii din Kiev. Dacă o rachetă zboară, ne gândim să o doborâm sau nu? Cred că nu există alt răspuns, așa că aceste rachete trebuie doborâte, pentru că trebuie salvate vieți omenești. Sunt convins că soldații americani curajoși, știind că doborârea acestor rachete a salvat viețile studenților, ar face acest lucru fără ezitare”, a continuat președintele Ucrainei.

Întrebat dacă și el crede că „Putin atacă în mod deliberat civilii”, Zelenski a răspuns: „Nu contează (ce crede președintele Ucrainei – n.r.), rezultatul este că mor oameni, sunt atacate școli, grădinițe, universități, cămine, bombardarea necugetată a unei centrale nucleare, care ar putea duce la dispariția Europei. În fiecare zi, în fiecare oră, același lucru: oameni mor”. Reporterul a insistat în această direcție, întrebându-l pe Zelenski dacă îl consideră pe Putin „criminal de război”, iar răspunsul tranșant nu s-a lăsat așteptat: „Cred că toți oamenii care au venit pe pământul nostru, toți cei care au dat ordine, toți soldații care au tras – toți sunt criminali de război”.

Întrebat „care va fi mesajul dumneavoastră către Vladimir Putin?”, președintele ucrainean i-a cerut din nou liderului țării agresoare să participe la dialog, Zelenski arătând, în primul rând, că Ucraina este pregătită pentru dialog, „dar nu suntem pregătiți pentru capitulare”. „Kremlinul menționează trei condiții pentru încheierea războiului – renunțarea la NATO, recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei, recunoașterea a două regiuni separatiste –  iar mesajul său acum este că aceste condiții sunt absolut inacceptabile”, a insistat reporterul de la ABC. La acestea, Volodimir Zelenski spune că, în primul rând, el se referă la ceea ce a numit a fi „garanții de securitate”. În ceea ce privește teritoriile ocupate temporar, aceste republici nerecunoscute pe care nimeni, în afară de Rusia, nu le-a recunoscut, președintele Ucrainei a sus că „acesta este un alt ultimatum și nu suntem pregătiți pentru ultimatumuri”, cerându-i președintelui Federației Ruse „să iasă din acea bulă informațională, fără oxigen, în care se află”. „El primește informații și nu știm cât de realiste sunt aceste informații”, a spus Zelenski despre Putin, deși nu a exclus nici negocieri și găsirea unui compromis privind modul de funcționare al autoproclamatelor republici separatiste pro-ruse.

Întrebat ce i-ar spune lui Putin despre denazificarea Ucrainei, Zelenski a răspuns că denazificarea este, în acest caz, distrugerea națiunii: „Acest lucru s-a întâmplat de multe ori în istorie și s-a terminat foarte rău, dar pentru unele țări s-a terminat în așa fel încât s-au speriat de ceea ce au făcut. Au fost țări care au început să curețe lumea de o națiune sau alta, alte națiuni au regretat ulterior că nu au apărat sau au apărat o altă națiune. În lumea de azi avem națiuni diferite, dar în general avem o singură națiune, cea umană. Astfel, denazificarea în aceste cazuri este nazism pur, care distruge națiunea Ucrainei. Același lucru s-a întâmplat cu Germania în anii 1940. Acum Rusia face la fel. Sunt șocat. Nici nu știam că astfel de lucruri se pot face în lumea de azi”.

De altfel, președintele Ucrainei i-ar spune lui Putin  ă este capabil să oprească războiul pe care l-a început și, chiar dacă nu crede că l-a început, trebuie să știe un lucru important, care nu poate fi negat: că este capabil să oprească războiul. „Deci vei rezista până la sfârșit, oricare ar fi acesta?”, l-a întrebat, printre altele, reporterul David Muir. „Mi-ar plăcea ca finalul să fie ca al tău în filmele americane. Final fericit pentru țara noastră!”, a răspuns Volodimir Zelenski. (D. PRICOPE)

 

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …