Thursday , July 25 2024

Zelenski consideră vizita premierului Modi în Rusia drept “devastatoare” pentru pacea în  Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat marți vizita premierului indian Narendra Modi în Rusia pentru întârirea legăturilor cu Moscova drept “devastatoare” pentru pacea în Ucraina, relatează AFP.


“Este o dezamăgire enormă și o lovitură devastatoare pentru eforturilor de pace să vezi liderul celei mai mari țări democratice din lume strângându-l în brațe pe criminalul cel mai sângeros al lumii, la Moscova, într-o astfel de zi “, a denunțat Zelenski pe rețelele de social media, la câteva ore după un atac rusesc deosebit de sângeros asupra orașelor ucrainene. În același mesaj, președintele ucrainean a condamnat încă o dată atacul masiv al Rusiei asupra Ucrainei, care a ucis luni 38 de persoane.

În ultimele luni, Ucraina a încercat să obțină sprijin pentru cauza sa din partea Indiei și a altor țări importante din așa-numitul Sud global, notează EFE.
India și-a trimis un reprezentant la summitul de pace condus de Kiev, desfășurat fără Rusia în Elveția la mijlocul lunii trecute, dar nu a semnat comunicatul final întrucât – după cum a explicat – nu propunea o soluție “acceptabilă pentru ambele părți beligerante”.
India și alte țări din Sudul global mențin contacte cu Ucraina, dar continuă să întrețină relații strânse și cu Rusia.
Premierul Modi s-a deplasat luni la Moscova și l-a îmbrățișat pe Putin în fața camerei de filmat.

Începutul vizitei lui Modi în Rusia a coincis cu un atac rusesc masiv asupra Kievului și a regiunii ucrainene Dnipropetrovsk (centru), care s-a soldat cu mulți morți și răniți și a provocat daune grave unui spital de copii și unei alte clinici din capitala ucraineană.
Relația Indiei cu Rusia se bazează pe “încredere reciprocă și respect reciproc”, a declarat marți premierul Narendra Modi la Moscova, unde a apreciat leadership-ul președintelui Vladimir Putin, informează Reuters.
“Fiecare indian consideră că Rusia este prietenul Indiei în vremuri bune și rele”, a spus Modi, adresându-se diasporei indiene cu ocazia primei sale vizite în Rusia în ultimii cinci ani.

“Atașamentul față de relațiile dintre noi a fost testat de mai multe ori și s-a dovedit puternic de fiecare dată”, a spus Modi, adăugând că îl apreciază pe “dragul său prieten” Putin pentru acest lucru.
Rusia a fost cel mai mare furnizor de arme al Indiei timp de decenii, iar New Delhi și Moscova au avut legături strânse încă din perioada sovietică.

Occidentul, în special SUA, a încercat să consolideze legăturile cu India ca o potențială contrapondere la ascensiunea Chinei în regiune.
Dar New Delhi și Occidentul au adoptat poziții diferite cu privire la războiul Rusiei în Ucraina.
Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că a transmis Indiei îngrijorarea Washingtonului cu privire la relația acesteia cu Rusia.
India s-a abținut să critice Rusia și și-a majorat la un nivel record achizițiile de petrol rusesc ieftin, îndemnând în același timp Ucraina și Rusia să își rezolve conflictul prin dialog și diplomație.
Putin l-a întâmpinat pe Modi luni seara târziu, numindu-l pe liderul indian drept “prietenul său drag” și spunând că este “foarte fericit” să îl vadă, a relatat agenția rusă de presă de stat TASS. (Agerpres)

Vezi si

Rusia susţine că este gata să negocieze cu Ucraina chiar şi cu preşedintele Zelenski la putere

Kremlinul a indicat joi prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov că Rusia este dispusă să …