Saturday , February 4 2023

Zelenski ar fi în drum spre Washington, întâlnire cu Biden și posibil discurs în Congres

Președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni miercuri la Casa Albă, potrivit a două surse familiare cu planificarea, într-o vizită la Washington care este programată să includă un discurs în fața unei sesiuni comune a Congresului, scrie CNN, citat de Mediafax.

Zelenski este deja în drum spre Washington, au declarat două surse separate, pentru o vizită care marchează prima sa deplasare în afara Ucrainei de la începutul invaziei rusești în luna februarie a acestui an.

Vizita la Casa Albă va include o întâlnire cu Biden și cu oficiali de top ai administrației și este planificată să coincidă cu intenția administrației de a trimite țării un nou pachet de asistență pentru apărare. Biden va anunța în timpul vizitei preconizate o asistență suplimentară de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, o creștere semnificativă a ajutorului, care are în prim plan sistemele de rachete Patriot din cadrul pachetului, a declarat un oficial american pentru CNN.

Noul anunț se va adăuga celor aproape 20 de miliarde de dolari în asistență de securitate oferită de SUA Ucrainei de la începutul invaziei rusești și va veni în același moment în care legislatorii americani analizează o serie de cheltuieli guvernamentale de amploare care includ un ajutor de urgență suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru această țară.

Casa Albă a refuzat să comenteze cu privire la o potențială vizită sau la anunțul lui Biden sau la noi anunțuri de asistență de securitate.

Zelenski ar putea vizita Capitoliul pentru a vorbi miercuri seara, deși sursele spun că detaliile vizitei nu au fost finalizate, în condițiile în care oficialii lucrează la pregătirile de securitate. Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nu a dorit să confirme informațiile potrivit cărora Zelenski ar urma să vină miercuri la Capitoliu, spunând: “Nu știu dacă se va întâmpla asta”.

“Nu știm încă. Pur și simplu nu știm”, a spus ea.

Când a fost întrebată de CNN dacă invitația i-a fost făcută, ea a spus: “Nu. Nu până nu știm dacă poate veni”.

O vizită a liderului ucrainean la Washington ar însemna un moment important la 10 luni de la începutul războiului din Ucraina.

Pelosi a dat telefoane deputaților, îndemnându-i să se prezinte miercuri la Capitoliu, de teamă că sala va fi goală înainte de vacanța de sărbători, a declarat un membru. Pelosi a cerut ca membrii să fie prezenți miercuri seara “pentru un accent foarte special pe Democrație”.

Așteptarea membrilor, conform mai multor surse, este ca Zelenski să se adreseze Congresului miercuri. Dar sursele avertizează că acest lucru ar putea să nu fie definitiv staabilit, din cauza unor probleme de securitate.

Ucraina a solicitat SUA să trimită sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, care este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, în timp ce se află sub un baraj de atacuri rusești cu rachete și drone care au distrus infrastructura cheie din întreaga țară.

O baterie de rachete Patriot ar fi cel mai eficient sistem de armament defensiv cu rază lungă de acțiune trimis în țară, iar oficialii spun că va contribui la securizarea spațiului aerian pentru națiunile NATO din Europa de Est. CNN a relatat pentru prima dată săptămâna trecută că SUA intenționează să trimită sisteme Patriot în Ucraina.

Nu este clar câte lansatoare de rachete vor fi trimise, O baterie Patriot tipică include un set de radare care detectează și urmărește țintele, computere, echipamente de generare a energiei, o stație de control al angajamentului și până la opt lansatoare, fiecare conținând patru rachete gata de tragere.

Ucraina solicită sistemul de luni de zile, dar provocările logistice legate de livrarea și operarea acestuia sunt imense. În ciuda acestor obstacole, “realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren” a determinat administrația să ia această decizie, a declarat pentru CNN oficialul de rang înalt al administrației, menționând că barajele intense de rachete rusești continuă. (Mediafax)

Vezi si

Armata americană a depistat un balon de recunoaştere al Chinei deasupra Statelor Unite

Armata americană monitorizează un balon de recunoaştere despre care există suspiciuni că ar fi fost …