Friday , March 1 2024

Zelenski, aplaudat în Congresul SUA: „Amintiți-vă de Pearl Harbour, de 11 Septembrie!”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, miercuri, Congresului Statelor Unite și a cerut parlamentarilor americani mai mult ajutor pentru Ucraina pentru ca țara să poată să țină piept invaziei rusești, începută acum trei săptămâni. Zelenski a cerut din nou o zonă de interdicție aeriană sau, în lipsa acesteia, ajutor militar – avioane de luptă sau sisteme de apărare. În final, președintele ucrainean a făcut apel la crearea unei noi organizații internaționale pentru prevenirea războaielor și pentru ajutor umanitar.

Volodimir Zelenski a spus că participă prin videoconferință din Kiev, “un oraș care este sub bombardamentele trupelor rusești în fiecare zi, dar care nu se dă bătut. Nici măcar nu ne-am gândit la asta o secundă”.

„Rusia nu a atacat pur și simplu țara mea”, a spus președintele Zelenski. „A avut loc o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre”.

Zelenski a amintit de cel de-Al Doilea Război Mondial și de atacurile de la 11 septembrie 2001, „când au fost atacați oameni nevinovați”. „Rusia a transformat cerul ucrainean într-o sursă de moarte pentru mii de oameni”, a spus el Congresului.

Președintele ucrainean a declarat că Ucraina cere un răspuns la această „teroare” a atacurilor aeriene rusești și cere să fie impusă o zonă de excludere aeriană. “Chiar cerem prea mult?”,a întrebat el Congresul SUA. Zelenski a adăugat că dacă această cerință este imposibil de îndeplinit, atunci este necesar ca ucrainenii să fie ajutați măcar cu sistemul de apărare de care are nevoie împotriva atacurilor aeriene. Zelenski a cerut avioane pentru a proteja “libertatea Ucrainei”.

Ca parte a discursului său în fața Congresului SUA, președintele Zelenski a redat un videoclip emoționant care suprapune imagini din Ucraina pe timp de pace cu imagini din ultimele trei săptămâni. Cu o vioară cântând pe fundal, filmarea include textul: „Aceasta este o crimă”.

Zelenski și-a încheiat discursul cu o cerere directă adresată președintelui Biden. „A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”, a transmis șeful statului ucrainean.

„Pacea în țara ta nu mai depinde doar de tine și de poporul tău”, a spus el. „Depinde de cei de lângă tine, de cei care sunt puternici”. „Puternic nu înseamnă mare. Puternic înseamnă să fii curajos și gata să lupți pentru viața cetățenilor tăi și a cetățenilor lumii”, a continuat Zelenski.

 

Vezi si

Parlamentul European cere UE să sprijine Ucraina cu tot ce are nevoie pentru a câștiga războiul contra Rusiei

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a votat joi o rezoluție în care solicită Uniunii …