Wednesday , February 21 2024

Zelenski anunță evacuarea a 100 de civili din fabrica Azovstal din Mariupol

Evacuarea fabricii Azovstal din Mariupol, orașul-portul asediat complet din sud-estul Ucrainei, „a început” și aproximativ 100 de civili se îndreaptă spre „teritoriul controlat de Ucraina”, a anunțat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„A început evacuarea civililor din Azovstal. Primul grup de aproximativ 100 de persoane se îndreaptă spre teritoriul controlat (de Ucraina). Mâine îi vom întâmpina în Zaporijia”, a scris președintele ucrainean pe Twitter.

„Recunoscător echipei noastre! Acum ei, împreună cu ONU, lucrează pentru evacuarea altor civili din uzină”, a mai spus Zelenski.

ONU confirmă „operațiunea de evacuare sigură” aflată în desfășurare pentru civilii din oțelăria Azovstal, din orașul Mariupol, spune un purtător de cuvânt al ONU, potrivit Reuters.

Operaţiunea a început pe 29 aprilie şi este coordonată cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Rusia şi Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU Saviano Abreu pentru Reuters.

Potrivit unui fotograf Reuters, un grup de încă 14 persoane au ajuns la un centru de cazare temporară după ce au părăsit zona din jurul oțelăriei Azovstal din Mariupol.

Anterior, Reuters spunea că un grup de aproximativ 40 de civili, despre care se spune că provin din zona de lângă Azovstal, au fost fotografiați sosind astăzi la unitatea din satul Bezimenne din regiunea Donețk.

Asediul asupra Mariupol, în care forțele ruse și ucrainene s-au lovit reciproc timp de aproape două luni, a transformat portul într-un oraș pustiu cu un număr necunoscut de morți și cu mii de oameni care încearcă să supraviețuiască fără apă, canalizare sau hrană.

Vezi si

Spionaj la Bruxelles. Programe de supraveghere în telefoanele unor europarlamentari din comisia de securitate și apărare

Comisia Parlamentului European care se ocupă de chestiuni de apărare a fost ţinta pirateriei telefonice, …