Friday , January 28 2022

Zeci de romi români din Milano care acceptaseră repatrierea au anunţat că s-au răzgândit

Zeci de etnici romi din Milano care zilele trecute acceptaseră repatrierea în România s-au răzgândit în momentul semnării actelor de expulzare, pe fondul polemicilor din ultimele zile privind situaţia romilor la nivel european, informează Corriere della Sera în ediţia online.

Zilele trecute, cele 20 de familii de romi din tabăra milaneză Triboniano îşi dăduseră acordul de principiu pentru repatrierea în România, conform unui plan al Ministerului italian de Interne.

Liderii familiilor de romi fuseseră chemaţi la Prefectura din Milano pentru semnarea actelor de repatriere, în ceea ce părea o simplă formalitate. Însă la sediul Prefecturii au venit foarte puţini romi, care au spus că s-au răzgândit şi că nimeni nu îi poate repatria cu forţa.

“Dacă lucrurile stau aşa, din tabăra Triboniano nu pleacă nimeni”, au spus romii, referindu-se la recentele lurări de poziţie ale CE şi la polemicile izbucnite după expulzarea romilor din Franţa.

“Au spus că nu mai au încredere în autorităţile italiene, o schimbare totală de poziţie faţă de zilele trecute”, explică Massimo Mapelli, reprezentantul organizaţiei Casa della Carita, care a mediat discuţiile între romi şi autorităţi.

“Politica temerilor nu reuşeşte decât să lase problemele acolo unde sunt”, subliniază Massimo Mapelli.

Expulzările romilor din Franţa au declanşat ample polemici la nivel internaţional, iar comisarul UE pentru Justiţie a avertizat că Parisul riscă procedura de infringement şi sesizarea CEJ.

Vezi si

CNN: Biden l-a avertizat pe președintele Ucrainei “să se pregătească de impact”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a avut joi o conversaţie lungă cu preşedintele …