Wednesday , May 22 2024

Zece morţi şi mii de persoane evacuate, în urma inundaţiilor din Europa Centrală

Bilanţul inundaţiilor, provocate de precipitaţiile abundente care s-au abătut asupra sud-vestului Poloniei, nordului Cehiei şi sud-estului Germaniei, a crescut, duminică, la zece morţi, iar mii de persoane au fost evacuate, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP.
În Polonia, trei persoane au murit înecate, în Silezia Inferioară, în apropiere de fontiera cu Cehia şi Germania, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Jerzy Miller.
O femeie s-a înecat la Bogatynia, un oraş de aproximativ 20.000 de locuitori, grav afectat, sâmbătă, în urma revărsării apelor unui râu. O altă femeie a murit înecată tot în această regiune, a declarat Pawel Fratczak, un purtător de cuvânt al pompierilor polonezi.
“Cea de a treia victimă este un pompier, în vârstă de 55 de ani, luat de ape la Radomierzyce, în aceeaşi regiune, unde a cedat un baraj”, a pecizat el.
Ruperea acestui baraj a provocat inundarea parţială a oraşului Zgorzelec-Goerlitz, la frontiera polono-germană.
“Un val a ajuns, în câteva ore, în oraş, fără să putem face ceva pentru a ne pregăti în acest sens”, iar nivelul râului a crescut cu şapte metri, a declarat primarul Michael Wieler, pentru postul de televiziune N24, în faţa unui drum pe care inundaţiile l-au transformat într-un adevărat râu.
Peste 1.000 de persoane, inclusiv bătrânii din două aziluri, au fost evacuate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din acestă regiune sud-estică a ţării, potrivit poliţiei germane.
La Neukirchen, în Saxonia (sud-est), trei persoane au murit înecate într-o pivniţă, sâmbătă, în timpul unor ploi torenţiale, care s-au abătut asupra acestui oraş, situat în apropiere de Chemnitz.
În Cehia, patru persoane au murit în timpul unor inundaţii violente, iar alte trei persoane erau, în continuare, date dispătute, duminică, a declarat Lenka Moravcova, o purtătoare de cuvânt a serviciilor de urgenţă locale.
Din cauza inundaţiilor, 1.000 de locuinţe au rămas fără electricitate, iar 4.000 au rămas fără gaze naturale, în special în regiunea Liberec, la 100 de kilometri nord de Praga. Aproximativ 200 de persoane din această regiune au fost evacuate, cu ajutorul unor elicoptere.
Ploaia a încetat, duminică, previziunile meteo pentru acestă regiune fiind optimiste.
În timpul unor inundaţii catastrofale, care au avut loc în mai şi iunie, în Polonia au murit 22 de persoane, iar în Cehia au murit şase persoane.

Vezi si

Rusia a început exercițiile militare cu arme nucleare tactice la granița cu Ucraina

Armata rusă a anunțat marți că a început în apropiere de Ucraina exerciții militare privind …