Tuesday , April 23 2024

Xi Jinping vrea să discute cu Volodimir Zelenski după ce se va întâlni cu Vladimir Putin

Președintele Chinei, Xi Jinping, intenționează să aibă prima discuție de la începerea războiului din Ucraina cu omologul său Volodimir Zelenski, dar, cel mai probabil, după vizita pe care ar urma să o efectueze săptămâna viitoare în Rusia, afirmă surse citate de publicația The Wall Street Journal.

Xi Jinping

Conform unor oficiali care au preferat să păstreze anonimatul, Xi Jinping s-ar putea deplasa în Rusia săptămâna viitoare, pentru o întâlnire cu președintele Vladimir Putin. După vizita la Moscova, liderul chinez s-ar putea deplasa în mai multe țări europene.

În plus, Xi Jinping intenționează să aibă o discuție prin videoconferință cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Inițiativele reflectă intențiile Beijingului de a se implica mai activ în eforturile diplomatice pentru oprirea războiului izbucnit prin invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, China și-ar putea consolida credibilitatea ca putere globală în contextul în care săptămâna trecută a facilitat normalizarea relațiilor între Arabia Saudită și Iran.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un “plan de pace” între Kiev și Moscova. Beijingul a propus un armistițiu durabil și negocieri de pace, prin susținerea principiului respectării “suveranității, independenței și integrității teritoriale”. În același timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a “intereselor legitime de securitate ale tuturor națiunilor”, sugerând susținere pentru argumentația Rusiei privind obținerea de garanții de securitate din partea Statelor Unite și NATO. “Toate părțile ar trebui să susțină Rusia și Ucraina spre o singură direcție, ajungerea la un armistițiu complet. Toate părțile trebuie să rămână raționale, să demonstreze reținere și să evite amplificarea conflictului, înrăutățirea crizei sau chiar ieșirea conflictului de sub control”, a subliniat Ministerul de Externe de la Beijing, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.

Deși a salutat inițiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoașterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiționat orice armistițiu între armata ucraineană și forțele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Națiunile Unite au salutat inițiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o “contribuție importantă”. (Mediafax)

 

Vezi si

Zelenski: Ucraina şi Statele Unite “au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate

Ucraina şi Statele Unite “au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate, a …