Sunday , December 4 2022

Xi Jinping obține al treilea mandat și devine cel mai puternic lider al Chinei de la Mao încoace

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost reales duminică la conducerea Partidului Comunist, după ce a anihilat orice contestare, devenind astfel cel mai puternic lider al Chinei după Mao Zedong, fondatorul regimului comunist chinez, informează agenţiile internaţionale de presă.


Xi Jinping a fost desemnat pentru un al treilea mandat pe cinci ani de către un Comitet Central în mare parte remaniat al Partidului Comunist Chinez (CCC).
“Lumea are nevoie de China”, a dat asigurări duminică preşedintele chinez Xi Jinping, într-un discurs susţinut în faţa presei după ce a obţinut al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist şi prin urmare a ţării sale. “China nu se poate dezvolta fără lume, iar lumea are nevoie la rândul ei de China”, a declarat Xi, salutând “două miracole” realizate de ţara sa: “o dezvoltare economică rapidă şi o stabilitate socială pe termen lung”.
După ce a obţinut al treilea mandat, Xi a promis că “va munci din greu pentru realizarea sarcinilor”. “Vreau să mulţumesc sincer întregului Partid pentru încrederea pe care ne-a acordat-o”, echipei de conducere, a spus Xi Jinping.

Duminică, preşedintele chinez a plasat mai mulţi dintre aliaţii săi în Comitetul Permanent, grup format din şapte oameni, la putere în China.

Li Qiang, şeful partidului la Shanghai, Ding Xuexiang, secretarul privat al lui Xi Jinping, Li Xi, şeful partidului în provincia Guangdong (sud) şi Cai Qi, şeful partidului la Beijing, fac parte dintre noii membri ai acestui comitet, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat de la Palatul Poporului din Beijing.

Li Qiang este plasat pe locul doi în protocol, în pofida modului haotic în care a gestionat carantina din Shanghai în primăvară. Prin urmare, conform tradiţiei, el ar urma să fie numit prim-ministru, în timpul Adunării Generale ce va avea loc în martie anul viitor, înlocuindu-l pe Li Keqiang, 67 de ani.

Biroul Politic, instanţa de decizie a Partidului Comunist chinez, nu are în componenţa sa nicio femeie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, potrivit noii componenţe dezvăluite duminică, relatează Agerpres.

Congresul Partidului Comunist Chinez, care a durat o săptămână,  este un eveniment care are loc o dată la cinci ani și are ca scop central selectarea persoanelor care vor conduce partidul și statul în următorii cinci ani. Noul Comitet permanent al partidului a fost dezvăluit în timp ce președintele Xi i-a condus pe membrii săi pe scenă în ordinea rangului. Momentul a servit drept confirmare a faptului că va rămâne secretar general al partidului. Conform Mediafax, desemnarea oficială va avea loc în luna martie a anului viitor.

Limita de două mandate pentru președinții chinezi a fost introdusă la începutul anilor 80 pentru a se evita concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane, așa cum s-a întâmplat în perioada Mao. Totuși, în 2018, președintele Xi a reușit să elimine din constituție limita de două mandate din constituție, deschizând calea pentru consolidarea puterii sale.

În această săptămână au fost aduse și alte modificări constituționale pentru a sublinia și mai mult statutul președintelui Xi în centrul partidului. Totodată, modificările aduse Comitetului permanent al partidului sugerează că acesta devine din ce în ce mai greu de contestat.

Poziția consolidată a președintelui Xi în China va avea efecte în întreaga lume. Sub conducerea sa, China a devenit din ce în ce mai puternică și mai vizibilă pe scena internațională.

De asemenea, Xi a centralizat o mare parte a puterii în stat și în partid eliminând rivalii și înăbușind disidența. Chinezii sunt tot mai mult supravegheați și cenzurați, în timp ce jurnaliștii, avocații și reprezentanții societății civile au fost în mare parte reduși la tăcere.

Vezi si

Iran: Poliţia moravurilor a fost dizolvată, a anunţat procurorul general

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, …