Wednesday , June 7 2023

Xi Jinping cheamă liderii țărilor din Asia Centrală la un summit în China, subminând autoritatea Rusiei în regiune

Liderii din foste republici sovietice din Asia Centrală au fost invitaţi de preşedintele chinez Xi Jinping în mai la primul Summit China-Asia Centrală, Beijingul întărindu-şi astfel influenţa în această regiune, unde fosta putere tutelară rusă, prinsă cu războiul din Ucraina, este contestată, relatează AFP și Agerpres. Această mișcare este făcută chiar în timpul vizitei liderului chinez la Moscova.

Xi Jinping

În telegrame de felicitare trimise separat luni şi marţi cu ocazia Nowruz, sărbătoare tradiţională care marchează venirea primăverii şi Noul An Persan, Xi Jinping i-a invitat pe liderii Kazahstanului, Kârgâzstanului, Uzbekistanului şi Tadjikistanului în mai pentru “primul Summit China-Asia Centrală”.

Aceste patru ţări au publicat telegramele. Turkmenistanul, ţară izolată şi principalul furnizor de gaz al Chinei, nu a comunicat încă pe acest subiect.

Aceste state autoritare fac parte din ‘Noile Drumuri ale Mătăsii’, un proiect gigant de infrastructuri rutiere, feroviare şi portuare iniţiat de China.

Rusia, care consideră Asia Centrală drept zona sa de influenţă de la mijlocul secolului al XIX-lea, îşi vede rolul contestat, în timp ce aliaţii săi tradiţionali din regiune sunt curtaţi de China, Turcia şi ţările occidentale.

Această tendinţă s-a accelerat de la invazia rusă din Ucraina, deşi Moscova deţine în continuare pârghii de influenţă puternice.

În ultimele luni, în afară de Xi Jinping, preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-au deplasat în Asia Centrală.

De asemenea, un summit online în format 5+1, organizat de Xi Jinping, a avut loc în ianuarie 2022 cu ocazia a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi Asia Centrală după căderea Uniunii Sovietice.

Cele patru telegrame sunt asemănătoare, Xi Jinping insistând asupra consolidării legăturilor între China şi Asia Centrală.

Vezi si

Distrugerea barajului Kahovka reprezintă un ecocid, „cel mai mare dezastru provocat de om în ultimele decenii, care ucide mediul și va afecta negativ viețile”

Distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei reprezintă un „ecocid”, însă oficialii naționali și regionali …