Sunday , October 2 2022

Xi Jinping ar putea avea o întâlnire cu Joe Biden în noiembrie

Oficiali chinezi au iniţiat demersuri pentru organizarea unei întâlniri între preşedintele Xi Jinping şi omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, în noiembrie, afirmă oficiali citaţi de publicaţia The Wall Street Journal.

Oficialii chinezi planifică o deplasare a lui Xi Jinping în Asia de Sud-Est, în luna noiembrie, ocazie cu care liderul de la Beijing ar putea avea o întâlnire cu Joseph Biden. Aceasta ar fi prima vizită în străinătate efectuată de Xi Jinping în ultimii aproape trei ani şi prima întrevedere cu Joseph Biden de când a devenit preşedinte al Statelor Unite.

Acţiunile de planificare a deplasării sugerează că Xi Jinping este încrezător că va avea succes la Congresul Partidului Comunist chinez din această toamnă şi că va obţine al treilea mandat de preşedinte al formaţiunii politice şi al Chinei.

După Congres, Xi Jinping ar urma să participe la summitul Grupului naţiunilor puternic dezvoltate şi emergente (G20), programat pe Insula indoneziană Bali pe 15-16 noiembrie.

De acolo, Xi Jinping ar urma să meargă în capitala Thailandei, Bangkok, pentru a participa la Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific, pe 18 noiembrie.

Pregătirile, care sunt în etapa preliminară şi ar putea fi suferi modificări, vizează o posibilă întâlnire între Xi Jinping şi Joseph Biden la unul dintre cele două summituri, afirmă oficiali citaţi de publicaţia The Wall Street Journal.

“China susţine Indonezia şi Thailanda pentru găzduirea celor două conferinţe şi vrea să colaboreze cu toate părţile pentru promovarea dialogului şi obţinerea de rezultate pozitive”, a comunicat vineri Ministerul de Externe de la Beijing.

Preşedinţia SUA nu a făcut niciun comentariu. Un oficial de la Casa Albă a declarat, sub protecţia anonimatului, că preşedintele Joseph Biden şi Xi Jinping au discutat în recenta conversaţie prin videoconferinţă despre o posibilă întâlnire.

Xi Jinping a efectuat ultima vizită în străinătate în ianuarie 2020, în Myanmar, cu câteva zile înainte ca Beijingul să dezvăluie gravitatea epidemiei de COVID-19 din oraşul Wuhan, care a generat pandemia.

Absenţa lui Xi Jinping de pe scena internaţională a afectat comunicarea Chinei cu alte ţări, aproape eliminând oportunităţile interacţiunilor la nivel înalt, pe fondul preocupărilor privind deteriorarea relaţiilor dintre Beijing şi Washington. Disputele dintre China şi Statele Unite s-au amplificat din cauza vizitei efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA. (Mediafax)

Vezi si

Liderul  cecen Ramzan Kadîrov  cere Rusiei să folosească o armă nucleară cu randament scăzut în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare …