Monday , May 27 2024

WikiLeaks: România este un “stat sălbatic”, potrivit fostului comisar UE pentru Relaţii Externe

Chris Patten, fost comisar UE pentru Relatii Externe

Fostul comisar european pentru Relaţii Externe, Chris Patten, afirma în 2004 că România şi Bulgaria sunt mai puţin pregătite decât Croaţia să adere la UE şi califica România drept un “stat sălbatic”, într-o notă obţinută de WikiLeaks şi publicată de Guardian în ediţia online de miercuri.

Într-o discuţie care a avut loc la 27 aprilie 2004, Patten aprecia totuşi că, în pofida nepregătirii celor două state, ele probabil că se vor integra în blocul comunitar mai devreme decât Croaţia.

El s-a referit şi la motivele care împiedică Uniunea Europeană să devină “o putere reală”, la trecutul dubios al unor lideri din statele care aderaseră recent la UE sau despre “ochii de ucigaş” ai fostului preşedinte rus Vladimir Putin, în prezent premier.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început duminică publicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, acţiune considerată de Departamentul de Stat american drept “un atac la adresa comunităţii internaţionale”.

Vezi si

Trei răniți într-un atac cu cuțitul în Franța, la metroul din Lyon

Trei persoane au fost rănite duminică într-un atac cu armă albă în metroul din orașul …