Friday , February 3 2023

WikiLeaks: România este un “stat sălbatic”, potrivit fostului comisar UE pentru Relaţii Externe

Chris Patten, fost comisar UE pentru Relatii Externe

Fostul comisar european pentru Relaţii Externe, Chris Patten, afirma în 2004 că România şi Bulgaria sunt mai puţin pregătite decât Croaţia să adere la UE şi califica România drept un “stat sălbatic”, într-o notă obţinută de WikiLeaks şi publicată de Guardian în ediţia online de miercuri.

Într-o discuţie care a avut loc la 27 aprilie 2004, Patten aprecia totuşi că, în pofida nepregătirii celor două state, ele probabil că se vor integra în blocul comunitar mai devreme decât Croaţia.

El s-a referit şi la motivele care împiedică Uniunea Europeană să devină “o putere reală”, la trecutul dubios al unor lideri din statele care aderaseră recent la UE sau despre “ochii de ucigaş” ai fostului preşedinte rus Vladimir Putin, în prezent premier.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început duminică publicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, acţiune considerată de Departamentul de Stat american drept “un atac la adresa comunităţii internaţionale”.

Vezi si

Armata americană a depistat un balon de recunoaştere al Chinei deasupra Statelor Unite

Armata americană monitorizează un balon de recunoaştere despre care există suspiciuni că ar fi fost …