Wednesday , October 4 2023

Washington Post: Ucraina a început contraofensiva. Se dau lupte la Zaporojie

Ucraina a început contraofensiva, scrie The Washington Post, care citează surse din armata ucraineană. Luptele s-ar da în regiunea Zaporojie, unde armata ucraineană ar încerca să taie legătura dintre forțele rusești și Crimeea și să întrerupă liniile de aprovizionare. Conform surselor media rusești, trupele ucrainene au început să bombardeze masiv pozițiile rusești cu rachete HIMARS.

Mișcările de trupe sunt confirmate și de bloggerii militari ruși, dar și de foști comandanți din armata rusă, care spun că s-au făcut până acum mici incursiuni, și nu breșe majore. Atacurile ucrainenilor au început de miercuri noaptea și erau intenese joi dimineață, spun patru oficiali din armata ucraineană sub condiția anonimatului. Trupele implicate în contraofensivă dispun de armament NATO și instruire specifică unei armate NATO, spun aceste surse.

Valeri Șerșen, un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene din sud-estul Ucrainei, a confirmat că în regiunea Zaporojie este “mai multă activitate” decât în mod normal, însă nu poate spune că este vorba despre “ceva major”. Forțele armate ucrainene “sunt încă în defensivă” a spus acesta, pentru Washington Post. Purtătorul de cuvânt a adăugat că “activități mici de contraofensivă” există, într-adevăr, dar la scală mică, în special în Velyka Novosilka, din regiunea Donețk, la est de Zaporojie. Potrivit acestuia, rușii și-au sporit bombardamentele în regiune pentru că anticipează un posibil atac ucrainean.

Oficialii ucraineni au anunțat că nu vor face publică o decizie de începere a contraofensivei și nici nu vor da detalii despre aceasta. The Washington Post a stat de vorbă și cu un membru al unei brigăzi care ia parte la contraofensiva din regiunea Zaporojie. Acesta a spus că se dau “lupte grele și neîncetate”, în condițiile în care această regiune a fost puternic fortificată de ruși. “Este foarte dificil pe teren”, a spus acesta. “Artileria și aviația noastră funcționează, dar și ale rușilor funționează, de asemenea. Este dificil și pentru noi și pentru ei. Forțele armate avansează, dar nu atât de rapid pe cât ne doream”.

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat, joi, regiunea inundată din Herson, în urma distrugerii barajului Nova Kahovka și le-a mulțumit salvatorilor și voluntarilor. În jur de 20.000 de oameni vor avea nevoie de evacuare, estimează autoritățile.

Sursele media ruse și bloggerii militari ruși anunță că trupele ucrainene au atacat tranșeele rusești din regiunea Zaporojie cu rachete HIMARS. Dacă această informație se confirmă, ar fi pentru prima oară când armata ucraineană folosește HIMARS pentru lovirea directă a liniilor de apărare ale Moscovei. Joi, 8 iunie, la ora 5 dimineața, ucrainenii ar fi reușit să ocupe o „înălțime” la sud de orașul Orihiv, din regiunea Zaporojie. Până acum, ucrainenii foloseau HIMARS-urile pentru a lovi în adâncime obiective militare importante (centre de comandă, depozite de muniții etc.).

Vezi si

Zelenski spune că este posibil ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an

Kievul a fost informat că este posibil ca negocierile de aderare la UE să înceapă …