Wednesday , May 8 2024

Von der Leyen: China devine mai incisivă pe plan internațional, UE trebuie să reducă riscurile

Uniunea Europeană trebuie să reducă riscurile în relația cu Beijingul, în contextul tranziției Chinei de la o eră a reformei și deschiderii spre o eră a intensificării controlului și incisivității, afirmă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Suntem preocupați în legătură cu ceea ce se află în spatele revenirii Chinei pe scena mondială. Definirea strategiei europene față de China, definirea succesului în actuala situație, trebuie să înceapă printr-o evaluare serioasă a relațiilor noastre actuale și a intențiilor strategice ale Chinei. Relația noastră cu China este mult prea importantă pentru a fi expusă riscurilor prin eșecul stabilirii condițiilor angajamentelor noastre sănătoase. Este clar că relațiile noastre au devenit mai distante și mai dificile în ultimii ani. Am observat de ceva timp o înăsprire deliberată a poziției strategice a Chinei. Iar acest lucru a fost dublat de intensificarea acțiunilor incisive”, a declarat Ursula von der Leyen, în discursul rostit la Institutul Mercator privind Studii Chineze, vizualizat de Mediafax.

Ursula von der Leyen a amintit că Beijingul menține o “prietenie fără limite” cu Rusia. Vizita la Moscova a președintelui Chinei, Xi Jinping, arată “clar” că Beijingul consideră “slăbiciunile” președintelui rus, Vladimir Putin, drept “o modalitate de intensificare a influenței asupra Rusiei”, a subliniat Ursula von der Leyen. “Modul în care China va continua să interacționeze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru viitorul relațiilor UE-China”, a adăugat Ursula von der Leyen, observând și “demonstrațiile de forță militară” ale Beijingului în Marea Chinei de Est, în Marea Chinei de Sud și față de Taiwan.

“China a întors pagina erei reformelor și deschiderii, iar acum se îndreaptă spre o nouă eră a securității și controlului. (…) Este esențial ca noi să asigurăm stabilitate diplomatică și comunicare deschisă cu China. Eu cred că nu este nici viabil, nici în interesul Europei să ne decuplăm de China. (…) De aceea, trebuie să ne concentrăm pe reducerea riscurilor, nu pe decuplarea de China. Iar acesta este, parțial, motivul pentru care voi efectua curând o vizită la Beijing cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Gestionarea relațiilor noastre și un schimb de idei deschis și sincer cu omologii noștri chinezi reprezintă un element central în reducerea riscurilor, prin diplomație, în relațiile noastre cu China”, a insistat Ursula von der Leyen.

 

Vezi si

Republica Moldova își propune să reintegreze regiunea separatistă Transnistria înainte de aderarea la UE

Republica Moldova își propune să reintegreze regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia, înainte de a …