Saturday , September 24 2022

Violenţele dintre israelieni şi palestinieni continuă. Premierul Netanyahu a decretat stare de urgenţă în orașul Lod

Peste 1.050 de rachete au lovit centrul și sudul Israelului în ultimele 38 de ore, anunță Armata israeliană pe Twitter: ”Asta trebuie să înceteze!”, au anuntat miercuri dimineata fortele  de apărare din Israel.

Numărul victimelor în tabăra israeliană a crescut la 5, după ce o fată de 16 ani și tatăl său au fost uciși într-un atac cu rachetă în orașul Lod, anunță publicațiile internaționale.

Numărul victimelor din Gaza a crescut la 35, inclusiv 12 copii și adolescenți și 3 femei, anunță ministrul Sănătății de aici, citat de Haaretz.

Demonstraţiile, escaladarea şi tensiunile din oraşele arabe israeliene au început în urma ciocnirilor din ultimele zile de pe Esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est.

Peste 700 de palestinieni au fost răniţi începând de vineri în confruntările cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est.

În semn de ‘solidaritate’ cu palestinienii din Ierusalimul de Est, mişcarea islamistă Hamas din Fâşia Gaza a lansat începând de luni peste 500 de rachete către Israel, ucigând trei persoane.

La rândul lor, forţele aeriene israeliene au bombardat Fâşia Gaza, ucigând cel puţin 32 de palestinieni, printre care mai mulţi copii.

Premierul Benjamin Netanyahu a decretat, miercuri, stare de urgenţă în oraşul Lod din centrul Israelului, unde în ultimele ore, conform Poliţiei, au avut loc revolte ale minorităţii arabe.

Potrivit unui fotograf AFP, prim-ministrul Israelului s-a deplasat la Lod în noaptea de marţi spre miercuri pentru a face apel la calm, în timp ce în acest oraş situat în apropierea aeroportului internaţional Ben Gurion se instala un dispozitiv puternic de securitate.

Luni seara târziu, Lod, un oraş cu o populaţie mixtă de 77.000 de locuitori, 47.000 de evrei şi 23.000 de arabi, situat în suburbiile Tel Avivului, a fost scena unor ciocniri violente, în urma cărora un arab israelian a fost ucis de un evreu.

Marţi seară, în timp ce manifestaţiile s-au înmulţit în Ierusalimul de Est, în Cisiordania, dar şi în oraşele arabe din Israel, situaţia a degenerat la Lod, potrivit informaţiilor furnizate de Poliţie.

“Revolte de amploare au izbucnit din partea unor rezidenţi arabi, punând în pericol locuitorii”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

Pentru a veni în sprijinul poliţiei locale, Guvernul a desfăşurat în Lod unităţi ale poliţiei de frontieră cu sediul în Cisiordania ocupată.

Potrivit presei israeliene, trei sinagogi şi mai multe magazine din Lod au fost incendiate.

Scene de violenţă au avut loc şi în alte localităţi unde locuiesc arabi israelieni, precum Akko (Acre),Wadi Ara sau Jisr A-Zarqa în apropiere de Haifa, unde au fost arestate opt persoane, potrivit poliţiei.

 

Vezi si

Joe Biden promite o reacţie rapidă şi dură în cazul anexării unor teritorii ucrainene de către Rusia

Statele Unite “vor lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare …