Thursday , November 30 2023

VIDEO. Rușii, acuzați că au folosit bombe cu fosfor la Azovstal după Eurovision, cu mesaj pentru câștigătorul Kalush Orchestra

Rusia a lansat bombe cu fosfor (interzise în zonele populate) asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision.

„Iadul a venit pe pământ. La Azovstal”, a scris Petro Andriuşcenko, consilier local în Mariupol, pe Telegram. El a postat o înregistrare video cu atacul, în care se poate vedea şi un foc de artilerie, însă înregistrarea nu a putut fi verificată din sursă independentă, scrie Agerpres, preluând dpa.

„Ieri, ocupanții au folosit pentru prima dată bombe incendiare sau cu fosfor împotriva Apărătorilor Mariupolului (concluzia o vom lăsa specialiștilor). Ocupanții înșiși susțin că au fost folosite obuze incendiare 9M22C cu straturi de termită. Temperatura de ardere este de aproximativ 2 – 2,5 mii de grade Celsius. Este aproape imposibil să opriți arderea”, a scris Petro Andriuşcenko în mesajul său pe Telegram.

Bombele cu fosfor sunt bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislaţia internaţională în zonele populate.

Andriuşcenko a mai postat imagini cu inscripţii de pe bombe şi care ar arăta că ele au fost lansate ca răspuns la câştigarea Eurovisionului de către Ucraina (Kalush Orchestra), concurs care s-a desfăşurat la Torino, în Italia.

Sursa imaginilor este neclară, însă pe ceea ce se presupune că sunt bombe se poate citi în rusă „Kalush, cum ai cerut! Pentru Azovstal” şi în engleză „Ajută Mariupol – Ajută Azovstal acum”, datat 14 mai.

Inscripţiile ar fi o referire la afirmaţiile solistului Orchestrei Kalush, care a lansat un apel de pe scena de la Torino, după ce a câştigat concursul. Rusia a fost exclusă de la concursul Eurovision din cauza războiului declanşat asupra Ucrainei.

Vezi si

Mark Rutte pare favoritul de moment în cursa pentru desemnarea viitorului secretar general al NATO

Premierul olandez în exercițiu, liberalul Mark Rutte, pare bine plasat pentru a-i succeda lui Jens …