Friday , June 21 2024

VIDEO. Racheta Starship, a companiei SpaceX, cea mai mare rachetă din lume, a explodat imediat după lansare, într-un zbor-test

Racheta Starship, a companiei SpaceX, fondată de antreprenorul american Elon Musk, a explodat joi, la scurt timp după lansare, într-un zbor-test, dar nicio persoană nu a fost rănită, întrucât vehiculul aerospaţial nu avea echipaj la bord.

“Starship s-a confruntat cu ceea ce numim o dezintegrare rapidă neplanificată”, a declarat un reprezentant al companiei SpaceX, citat de postul de televiziune CNN.

Nu a fost nicio persoană la bordul vehiculului aerospaţial. Incidentul a avut loc la baza de lansare Boca Chica, în statul american Texas.

“Într-un test de acest fel, succesul vine din ceea ce învăţăm, iar testul de astăzi ne va ajuta să îmbunătăţim fiabilitatea vehiculului Starship, în contextul în care SpaceX încearcă să facă viaţa interplanetară”, a subliniat compania, citată de Mediafax.

Lansarea rachetei Starship fusese amânată de mai multe ori în ultimele zile din cauza blocării unei supape de presiune şi a altor probleme tehnice.

Managementul companiei SpaceX subliniase că era vorba despre un test şi că orice rezultat va contribui la dezvoltarea şi îmbunătăţirea proiectului. Racheta Starship, formată din două elemente, are înălţimea de 119 metri, fiind cel mai puternic vehicul aerospaţial dezvoltat până acum şi primul care ar urma să fie complet reutilizabil.

Elon Musk, fondatorul şi directorul general al companiei SpaceX, a afirmat, după testul eşuat, că datele obţinute vor fi utilizate pentru viitoarea lansare, peste câteva luni. “Felicitări echipei SpaceX pentru emoţionantul test de lansare a Starship! Am învăţat multe pentru viitorul test de lansare, peste câteva luni”, a afirmat Elon Musk, într-un mesaj postat pe Twitter.

Starship are 119 metri înălțime și o greutate de 5.000 de tone. Este un vehicul spaţial super-greu, proiectat să fie complet reutilizabil, și poate transporta peste 100 de tone de produse.  La aproximativ trei minute după decolare, lansatorul se desprinde.

Starship a fost dezvoltată de compania lui Elon Musk de-a lungul mai multor ani, pentru misiuni spaţiale dincolo de orbita terestră, spre Lună şi Marte.

 

Vezi si

Pană de curent uriașă. Sunt afectate Muntenegru, Bosnia, Albania și coasta Adriatică a Croației

O pană uriașă de curent a afectat mai multe țări din regiunea balcanică. Este vorba …