Wednesday , April 17 2024

VIDEO. Proteste violente în Guangzhou, China. Oamenii puși obligatoriu în carantină dărâmă barierele și distrug centre de testare

Carantinele stricte impuse de politica zero-COVID în China continuă să-i aducă pe oameni la disperare. Imaginile video din Guangzhou, oraș cu peste 18 milioane de locuitori, arată cum aceștia dărâmă panouri instalate special pentru a nu-i lăsa să iasă din case.

Oamenii au ieșit în stradă, au distrus un centru de testare și s-au luat la bătaie cu poliția trimisă să calmeze spiritele. Au aruncat în agenți cu tot ce-au avut la îndemână, în timp ce forțele de intervenție au folosit împotriva lor gaze lacrimogene. De luni bune, ordinul de a combate orice focar de COVID îi lasă pe chinezi fără mâncare și alte lucruri esențiale. În unele zone, oamenii au ajuns pe culmile disperării pentru că nu își pot părăsi casele. Totul, în contextul în care politica de la centru cere impunerea carantinei chiar și în cazul unor focare relativ mici. Autoritățile chineze au impus restricții dure pentru a încerca să stopeze răspândirea Covid-19.

În unele imagini video, lucrătorii Covid îmbrăcați în echipament de protecție stăteau pe margine în timp ce barierele cad. Aceștia au încercat să discute cu oamenii de pe stradă. „Se revoltă”, se aude o femeie spunând pe fundal într-unul dintre videoclipuri, transmite CNN, citat de Digi24, care a geolocalizat imaginile în districtul Haizhu, însă nu a putut confirma independent aceasta. Nu este clar câți oameni erau implicați la protest sau cât a durat. Postări legate de subiect au fost rapid șterse de cenzorii de pe internetul chinezesc. Biroul guvernamental din Districtul Haizhu a declarat pentru CNN că zona era încă „în mare parte închisă”. Atunci când operatorul din cadrul biroului a fost întrebat dacă au avut loc proteste în ultimele zile, acesta a refuzat să răspundă.

Protestul public – un eveniment extrem de rar în China, unde autoritățile au menținut un control riguros asupra dizidenței – pare încă un semn al furiei publice ce se acumulează și a disperării din cauza politicilor guvernamentale stringente cunoscute drept „zero-Covid”. Scenele petrecute în Guangzhou, care a raportat peste 5.100 de noi cazuri Covid marți – marea majoritate asimptomatice – vin în contextul în care acțiunea severă de a estompa răspândirea virusului se confruntă cu îndoiala sustenabilității, ținând cont că noi variante se răspândesc rapid.

Vezi si

Noul ambasador rus numit la București a fost expulzat din Estonia în 2023

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasador al Federației Ruse în România, …