Wednesday , July 24 2024

VIDEO. Proteste anti-mobilizare și arestări în mai multe orașe din Rusia. „Nu trebuie să mori pentru Putin”

În Rusia au început protestele după anunțul mobilizării militare parţiale, făcut de preşedintele rus Vladimir Putin. Forțele de ordine au fost trimise deja de Putin să aresteze protestatarii din mai multe orașe, primii care au ieșit fiind locuitorii din Siberia.

În 43 de orașe au fost anunțate miercuri proteste. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu protestele din orașele Ufa și Novosibirsk. Forțele de ordine ruse au început să aresteze protestatarii din Ekaterinburg.

Procuratura din Moscova a avertizat miercuri că persoanele care participă la mitinguri „ilegale” vor fi pedepsite conform legislației ruse în vigoare, informează agenția rusă de presă TASS. „Evenimentele de masă anunțate nu au fost coordonate cu autoritățile executive în conformitate cu procedura stabilită prin lege. Procuratura din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale prin intermediul rețelelor de socializare, forumurilor și altor platforme de internet, implicarea utilizatorilor de internet, inclusiv a minorilor, în activități ilegale, precum și participarea la acțiuni ilegale sunt pedepsite în conformitate cu legislația administrativă și penală în vigoare”, se arată într-un comunicat al procuraturii.

Pe site-ul Change.org a fost publicată o petiție împotriva mobilizării decretate, miercuri, de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a strâns deja aproape 250.000 de semnături, transmite portalul de ştiri Meduza. „Noi, cetățenii Rusiei, femei și bărbați, ne opunem mobilizării generale. Președintele Vladimir Putin nu are şi nu poate avea temei legal şi motive bine întemeiate pentru a decreta (mobilizarea, n.r.). În situația actuală de incertitudine, nu suntem pregătiți să expunem bărbații din țara noastră – frați, fii, soți, tați și bunici – la un pericol moral sau fizic”, se menţionează în textul petiţiei respective.

Zeci de persoane au fost reținute miercuri în întreaga Rusie, în timp ce locuitorii din Siberia și Orientul Îndepărtat s-au mobilizat împotriva mobilizării militare „parțiale” declarate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, scrie „The Moscow Times”.

Cel puțin 10 dintre cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piață centrală din orașul siberian Irkutsk au fost reținuți, potrivit activiștilor locali.

Grupuri mici de protestatari s-au adunat, de asemenea, în Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia, Yakutsk, capitala republicii Sakha, și în orașul Khabarovsk din Orientul Îndepărtat, a relatat postul de știri 7×7.

Protestatarii din Ulan-Ude au fost văzuți purtând pancarte scrise de mână cu mesaje precum „Nu războiului! Fără mobilizare!” și „Soții, tații și frații noștri nu vor să ucidă alți soți și tați”.

În orașul siberian Tomsk, o protestatară care purta o pancartă pe care scria „Îmbrățișează-mă dacă și tu ești speriat” s-a aflat printre cele 15 persoane reținute la scurt timp după începerea protestului, potrivit canalului local de știri Telegram Ulitsa Barkhatnaya.

În Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare a arătat un protestatar strigând „Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru voi!”.

surse: Digi24, G4Media

Vezi si

32% dintre ucraineni ar accepta concesii teritoriale pentru a încheia războiul cu Rusia, proporție în creștere

 O proporție de 32% dintre ucraineni ar fi acceptat în luna aprilie concesii teritoriale pentru …