Wednesday , March 29 2023

VIDEO, FOTO. Zelenski la Londra. Primit cu aplauze în Parlamentul britanic, întâlniri cu Regele Charles și cu premierul Sunak

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Londra, unde a fost așteptat de premierul Rishi Sunak, cu care a avut o întrevedere în Downing Street 10. Apoi a ajuns la Parlamentul Regatului Unit, unde a fost primit cu aplauze și a susținut un discurs.

Președintele Ucrainei a transmis în discursul către parlamentarii britanici că Rusia va pierde războiul pe care l-a început și că Marea Britanie „este alături de noi spre cea mai importantă victorie din viața noastră”. „După ce vom câștiga împreună, orice agresor va ști ce îl așteaptă dacă atacă ordinea internațională”, a mai declarat Zelenski, citat de BBC News.

„Boris, i-ai unit pe alții când părea absolut, absolut imposibil. Mulțumesc!”, a spus liderul de la Kiev, adresându-se direct fostului premier Boris Johnson. Zelenski a lăudat sancțiunile Marii Britanii împotriva Rusiei, dar a precizat că acestea trebuie să continue până când Kremlinul nu va mai putea finanța complet războiul împotriva Ucrainei. „Oricine investește în teroare trebuie să fie tras la răspundere”, a precizat liderul de la Kiev. Președintele ucrainean și-a repetat apelul către aliații occidentali de a livra Ucrainei avioane de luptă pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei. „Avem libertate. Vă rog să ne dați aripi pentru a o apăra”, a spus Zelenski, în timp ce i-a prezentat președintelui Camerei Comunelor Lindsay Hoyle o cască ucraineană de pilot de vânătoare.

 

Liderul de la Kiev a precizat că îi va transmite Regelui recunoștința pentru sprijinul acordat tuturor ucrainenilor. „În Marea Britanie, Regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege”, a subliniat Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Palatul Buckingham pentru audiența sa cu Rege. Este prima dată când Charles al III-lea al Marii Britanii îl întâlnește pe Zelenski.

După Londra, pentru președintele Ucrainei urmează o vizită la Paris, unde se va întâlni și cu cancelarul german Olaf Scholz, apoi summitul de la Bruxelles, programat vineri.

Vezi si

Polonia critică Germania, denunţând “presiunile” UE şi decizia “absurdă” privind motoarele auto

Guvernul Poloniei a lansat, marţi seară, un atac virulent la adresa Germaniei şi a Uniunii …