Tuesday , March 5 2024

Victorie a stangii in Franta, înaintea prezidenţialelor: Socialiştii preiau conducerea Senatului

Stânga a obţinut duminică pentru prima dată în peste 50 de ani majoritatea absolută în Senat, Camera superioară a Parlamentului francez, sporind speranţele unei victorii în faţa lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidenţiale din 2012.

“Pentru prima dată Senatul cunoaşte alternanţă”, a declarat foarte emoţionat liderul senatorilor socialişti, Jean-Pierre Bel. “Schimbarea este pe drum”, a adăugat el.

Ultimele rezultate, venind din Antilele franceze, au confirmat victoria stângii cu 177 de senatori, respectiv cu doi mai mulţi decât majoritatea absolută în Senat (348 de locuri).

François Hollande, favorit în sondajele de opinie în cursa pentru o candidatură în cadrul Partidului Socialist (PS), a văzut în aceasta “o descompunere a sistemului Sarkozy”, “premonitorie” pentru 2012.

În aşteptarea alegerilor prezidenţiale din aprilie şi mai 2012, Guvernul de dreapta îşi va putea continua politica, sprijinindu-se pe majoritate în Adunarea Naţională, căreia Constituţia din 1958 îi conferă un rol mai important decât Senatului.

Instituţie venerabilă născută după Revoluţia franceză, Senatul este desemnat, alături de Adunare, să examineze şi să voteze proiectele de lege, tratatele şi convenţiile internaţionale.

Dreapta a încercat să limiteze amploarea rezultatelor.

“Palatul Elysee ia act de rezultatetele scrutinului senatorial, care este consecinţa progresului stângii la alegerile locale de după 2004”, a afirmat preşedinţia franceză într-o scurtă declaraţie pentru AFP, fără alte comentarii.

Cu rezultate bune la ultimele alegeri municipale, regionale şi cantonale, stânga a modificat faţa marilor electori – aproximativ 72.000 de aleşi locali – chemaţi duminică să voteze pentru reînnoirea unei jumătăţi din locurile din Senat.

Acest scrutin complex majoritar sau proporţional, în funcţie de departamente, a oferit până în prezent câştig de cauză dreptei.

Pe acelaşi ton ca în Palatul Elysee, premierul François Fillon a recunoscut un “progres puternic” al opoziţiei, “accentuat de diviziunile majorităţii”.

Alegerile senatoriale ar putea, de asemenea, să genereze o remaniere a Guvernului dacă Nicolas Sarkozy va cere demisia miniştrilor aleşi în Senat. Acest lucru ar ridica problema înlocuirii lui Gerard Longuet, în timp ce Franţa desfăşoară operaţiuni militare în Libia şi Afganistan.

Vezi si

Rusia a înregistrat în februarie cea mai mare rată a pierderilor în rândul trupelor sale de la începutul războiului

Mai mulți soldați ruși au fost uciși și răniți zilnic în Ucraina în luna februarie …