Thursday , December 7 2023

Victoria contra Rusiei depinde de cooperarea noastră, le transmite Zelenski miniștrilor de externe din UE

Victoria Ucrainei în fața Rusiei ”depinde” de cooperarea între Kiev și Uniunea Europeană, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski în fața miniștrilor de externe ai țărilor Uniunii Europene, reuniți în capitala ucraineană, transmite AFP.

”Sunt sigur că Ucraina și întreaga lume liberă sunt capabile să învingă în această confruntare. Dar victoria noastră depinde în mod direct de cooperarea noastră”, a spus șeful statului ucrainean, citat într-un comunicat.

Zelenski a prezentat o serie de măsuri ce ar contribui la încheierea războiului, printre care extinderea sancțiunilor împotriva Iranului, furnizor de drone explozive utilizate masiv de Rusia pentru loviturile sale contra Ucrainei.

Numai în septembrie Rusia a folosit peste 500 de drone Shahed-136 de producție iraniană împotriva Ucrainei, un record potrivit grupului de consultanță ucrainean Defense Express, care prognozează o recurgere mai activă a Rusiei la aceste aparate.

Volodimir Zelenski a mai cerut ”accelerarea în UE a activității” ce vizează autorizarea valorificării activelor rusești înghețate, pentru a finanța reconstrucția Ucrainei. Aceste active sunt estimate la câteva miliarde de dolari.
Şeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a deplâns în septembrie o ”lipsă de voință” politică în Occident pe acest subiect.
Aliații occidentali au înghețat active ale băncii centrale ruse în valoare de peste 300 miliarde de dolari, precum și diverse bunuri în valoare de zeci de miliarde de euro aparținând unor persoane sau entități sancționate.
Ucraina, care depinde masiv de ajutorul militar și financiar dinspre Occident în fața Rusiei, cere ca aceste fonduri să fie puse la dispoziția sa, dar țările occidentale evocă dificultăți de natură juridică.
La 23 iunie 2023, Consiliul UE a adoptat noi măsuri restrictive împotriva Rusiei. Pachetul convenit include, printre altele, măsuri pentru consolidarea cooperării bilaterale și multilaterale cu țările terțe pentru a împiedica eludarea sancțiunilor, interzicerea tranzitului de produse și tehnologii prin Rusia și înăsprirea restricțiilor la export. De asemenea, UE a impus sancțiuni suplimentare împotriva a 71 de persoane și 33 de entități ruse.  (Agerpres)

Vezi si

Uniunea Europeană interzice distrugerea hainelor și pantofilor nevânduți

Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord vizând interzicerea distrugerii …