Sunday , July 21 2024

Vicepreședinta Harris, varianta principală de înlocuire a lui Biden în cursa prezidențială dacă acesta va renunța  

Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, este principala variantă de înlocuire a actualului președinte Joe Biden dacă acesta va decide să nu continue campania de realegere, au indicat șapte surse din interiorul echipei de campanie a lui Biden, de la Casa Albă și din Comitetul Național Democrat (DNC), aflate la curent cu discuțiile în derulare pe acest subiect, transmite miercuri Reuters.


Prestația lui Biden, șovăielnică, uneori incoerentă și intens comentată, din dezbaterea cu rivalul republican Donald Trump a declanșat un val de panică în interiorul Partidului Democrat în legătură cu temerile că actualul președinte ar putea să nu fie suficient de apt pentru un al doilea mandat.
Unii democrați influenți au vehiculat și alte variante de înlocuire a lui Biden, pe lângă Harris, printre care membri populari ai cabinetului și guvernatori democrați precum Gavin Newsom din California, Gretchen Whitmer din Michigan și Josh Shapiro din Pennsylvania.
Însă încercarea de o ocoli pe Harris este lipsită de realism și ar avea șanse aproape zero de succes, au indicat sursele, care au dorit să le fie păstrat anonimatul.
Dacă ar fi nominalizată de partid, Harris ar prelua fondurile strânse de campania Biden și ar moșteni infrastructura acesteia, au spus sursele.
Kamala Harris are și cea mai mare notorietate dintre toate variantele, precum și cel mai mare scor în sondaje printre democrații care ar putea fi luați în considerare în mod serios, au adăugat sursele.
Într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat marți, Harris se află cu un punct procentual în urma lui Trump, 42% față de 43%, sub marja de eroare de 3,5% puncte procentuale.
În plus, Harris a fost deja verificată pentru funcția din administrație și a supraviețuit unei examinări intense din partea republicanilor, mai spus sursele.
‘Este aproape imposibil ca un aspirant să câștige nominalizarea în defavoarea vicepreședintelui’, a atenționat Michael Trujillo, un strateg democrat din California care a lucrat pentru campania lui Hillary Clinton în 2008 și 2016.
Asistenți ai lui Harris au negat orice discuții cu privire la un tandem democrat care nu i-ar include pe Biden și Harris. ‘Vicepreședinta Harris așteaptă cu nerăbdare să servească pentru un nou mandat împreună cu președintele Joe Biden’, a comunicat biroul său.
Biden a strâns 3.894 de delegați în urma alegerilor primare ale Partidului Democrat, iar, potrivit lui Trujillo, aceștia ‘nu sunt doar delegații lui Joe Biden, ei sunt (și) delegații Kamalei Harris’, care ‘va avea o delegație considerabilă și sprijin în toate cele 50 de state din prima zi’.
Donna Brazile, fosta președintă interimară a DNC, cu un rol cheie la convenția din august a partidului, a spus că persoana care îl poate imediat pe Biden, dacă acesta va decide să nu mai candideze, este Harris.
‘Oamenii pot visa la un alt super-erou, dar există un proces și, ultima dată când m-am uitat, era vorba de un tandem Biden-Harris, ea este numărul doi în acest tandem’, a spus Brazile, adăugând că Biden rămâne nominalizatul partidului și ‘nu pleacă nicăieri’.
Ignorarea primei femei de culoare vicepreședinte în favoarea unui alt candidat ar duce la o pierdere a sprijinului în rândul electoratului de culoare și feminin, două categorii cruciale pentru orice victorie, sunt de părere unii strategi ai Partidului Democrat. (Agerpres)

Vezi si

Fost deputat ucrainean și cadru universitar, împușcat în cap

În seara zilei de vineri, 19 iulie, în cel mai mare oraș din vestul Ucrainei, …