Tuesday , March 19 2024

Val de percheziții ale Securității Ucrainei în Biserica Ortodoxă Ucraineană

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și-a intensificat controalele la diverse lăcașuri de cult care țin de Biserica ortodoxă Ucraineană, învinuită de ultranaționaliști că ar avea legături cu Rusia, deși numeroși clerici ai acesteia s-au dezis de Patriarhia Moscovei. Recentele informații și apoi o serie de rezultate ale verificărilor pe baza informațiilor obținute cum că unii ierarhi din Biserica Ortodoxă Ucraineană colaborează cu Rusia au dat apă la moară orientărilor ultranaționaliste din cadrul structurilor de forță ucrainene.

Reamintim doar de dată recentă fuga arhimandritului Pavlo de la Marea Lavră de la Kiev (Pecersk) și de faptul că posibilului său successor Meletie – mitropolit al Cernăuților și Bucovinei – i s-ar fi găsit dovezi în sensul colaborării cu Rusia. Dacă în ceea ce îl privește pe Meletie, lucrurile s-ar părea că nu sunt tocmai clare (sunt anumite aspecte care ar fi scăpat ani de zile din vedere celor de la SBU iar asta ridică întrebări cu privire tocmai la acest serviciu), mult mai clare sunt lucrurile cu privire la arhimandritul Nichita, secretarul Eparhiei Cernăuților și Bucovinei. La perchezițiile făcute de SBU s-au găsit nu doar acte sensibile privind colaborarea cu Rusia, ci și o gravă situație care îl compromite de cleric: un tânăr de 17 ani corist a fost găsit aproape dezbrăcat în locuința arhimandritului Nechita.

Situația era cu atât mai gravă cu cât arhimandritul Nechita tocmai fusese promovat în scaunul episcopal la Ivano-Frankovsk și Kolomeea. Eparhul dinaintea lui Nechita a plecat din Ucraina iar media din țara vecină a acreditat ideea că a fugit în Rusia ca să scape de verificări pentru presupuse colaborări cu autoritățile ruse. Nu întâmplător a doua zi după ce Nechita fusese găsit alături de acel corist de 17 ani, SBU a desfășurat percheziții și la centrul eparhiei de la Ivano-Frankovsk al Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Și acolo au găsit unele dovezi privind colaborarea sau susținerea agresiunii rusești în Ucraina.

Joi, pe pagina de Facebook a SBU, a fost comunicată o informație preluată de media din țara vecină cum că Securitatea desfășoară măsuri de contrainformații (securitate) la unitățile de cult care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene și sunt situate în regiunile Jîtomir (3 așezăminte monahale), Rivne (o mănăstire, câteva biserici și un centru eparhial) și Transacarpatia (o mănăstire). „Măsurile sunt realizate împreună cu Poliția Națională și Garda Națională – în cadrul activității sistemice a Serviciului de Securitate al Ucrainei de contracarare a activităților subversive ale serviciilor speciale ruse din țara noastră. Ținând cont de agresiunea armată a Federația Rusă, aceste măsuri sunt luate pentru a preveni utilizarea comunităților religioase ca centru al „lumii ruse” (uneori e posibilă și traducerea „păcii ruse”, dar ține de specificul limbii ucrainene și posibile jocuri de cuvinte cu conotații evident ironice la adresa agresorului și a susținătorilor acestuia – n.r.) și pentru a asigura populația de provocări și acte teroriste”, a precizat SBU.

Cu participarea reprezentanților bisericii, agenții de aplicare a legii efectuează o inspecție a teritoriului și a incintelor, inclusiv tipul de hotel, pentru a identifica articolele interzise. În plus, oamenii legii verifică dacă există persoane care ar putea fi implicate în activități ilegale în detrimentul suveranității statului Ucrainei.

Pe de altă parte, nu este exclus ca astfel de controale – pornite, e adevărat, în contextul fugii peste hotare a unor clerici ucraineni bănuiți de simpatii pro-ruse și de colaboraționism – să fie o posibilă justificare la o eventuală prigoană religioasă. În media ucraineană s-a făcut trimitere la un demers de dată recentă al președintelui Volodimir Zelenschi care ar fi ordonat să pregătească un proiect de lege privind interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene. La 1 decembrie ar fi avut loc o întâlnire a Consiliului Național pentru Securitate (un fel de CSAT al țării vecine – n.r.) iar președintele ar fi solicitat guvernului să prezinte Radei Supreme un proiect de lege pentru a face imposibil ca în Ucraina să mai funcționeze Biserica Ortodoxă Ucraineană. La întâlnire au fost luate în considerare numeroase fapte ale legăturilor anumitor cercuri religioase din Ucraina cu statul agresor. Este adevărat că exprimarea a fost de genul „să împiedice activitatea organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Federația Rusă în Ucraina”, dar este de domeniul evidenței la cine făcea referire. „Nici măcar teroarea rusă și un război pe scară largă nu i-au convins pe unii actori că merită să depășim tentația răului. Ei bine, trebuie să creăm astfel de condiții când orice actor dependent de statul agresor nu va avea nicio oportunitate de a manipula ucrainenii și de a slăbi Ucraina din interior.”, a spus președintele Ucrainei, citat de media din țara vecină. Soluția sugerată ar fi ca Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință (da, există așa ceva în Ucraina) să asigure desfășurarea unei examinări religioase a Statutului privind conducerea din Biserica Ortodoxă Ucraineană pentru prezența unei legături bisericești-canonice cu Patriarhia Moscovei și, dacă este cazul, să ia măsurile prevăzute căci prin lege.

Desigur, o altă miză nu lipsită de importanță este „asigurarea verificării temeiurilor legale și a respectării condițiilor de utilizare de către organizațiile religioase a proprietății situate pe teritoriul Rezervației Istorice și Culturale Naționale Kiev-Pecersca”. Iar asta pentru că Biserica Ortodoxă Ucraineană este cea care deține controlul pe Marea Lavră kieveană, aspect deranjant pentru ultranaționaliști și pentru cei din mai mica, dar în continuă creștere Biserică Ortodoxă a Ucrainei. Scânteia a constituit-o plecarea unuia din cei mai influenți clerici cu orientări evidențe pro-ruse din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, arhimandritul Pavlo Lebed care a condus de mulți ani Marea Lavră cu mână de fier.

Pașa Mercedes și  oligarhul diacon Vadim Novinschi

Poreclit „Pașa Mercedes” (și nu este întâmplătoare porecla aceasta), clericul ar fi plecat peste hotare pentru că intrase în conflict cu autoritățile ucrainene după data de 24 februarie, un conflict care se adâncise. Și nu a plecat singur, ci l-a avut alături pe deputatul ucrainean Vadim Novinschi – născut în Rusia, dar stabilit în Ucraina unde a făcut bani cu nemiluita ajungând miliardar conform Forbes – și care este, între altele, și diacon slujind alături de Patriarhul Chiril al Moscovei.

A doua zi după afirmațiile lui Zelenschi privitoare la proiectul de lege care să interzică activitățile organismelor religioase care susțin Rusia, Volodimir Zelenski a pus în aplicare decizia Consiliului de Securitate Națională privind măsurile restrictive și sancțiunile împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei. Lista persoanelor sancționate și sancțiunile precise încă nu a fost publicată, dar surse din mediul politic apropiat lui Zelenschi și citate de media ucraineană au acreditat că printre cei sancționați sunt și arhimandritul Pavlo Lebed și oligarhul (diacon  și deputat, totodată) Vadim Novinschi.

Între timp, SBU nu a stat degeaba și în vreme ce în media erau vehiculate fel de fel de scenarii, Securitatea Ucrainei anunță că ar fi strâns elemente de probă (unele medii din țara vecină formulează „dovezi incontestabile”) privind colaborarea unui ierarh din regiunea Kirovograd cu patriarhul Chiril al Moscovei pentru susținerea tezelor pro-Kremlin privind anexarea Crimeei și invazia rusă. Un amănunt interesant în media din țara vecină este acela că „instrucțiunile de la Moscova au venit sub formă de circulare scrise”, de unde o posibilă concluzie este faptul că se va lărgi în continuare spectrul cercetărilor și al persoanelor din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene care vor fi învinuită de colaboraționism.

Nu credem că în acest context este pur întâmplător faptul că în ultimile zile, chiar și vineri la amiază, la Cernăuți sunt proteste împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene și în scopul susținerii unei treceri a parohiilor la Biserica Ortodoxă a Ucrainei. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Ucraina construiește fortificații defensive și se pregătește de un război de durată

La un an după inamicul său, Ucraina a început și ea să construiască fortificații de-a …