Saturday , June 22 2024

Val de căldură în mai multe țări din Europa: În Grecia și Cipru sunt 40 de grade Celsius

Temperaturile din sud-estul Europei au atins niveluri extreme mai devreme decât în alţi ani, informează DPA, citată de Agerpres. Potrivit biroului de meteorologie din Grecia, trei regiuni din această ţară au experimentat marţi temperaturi de peste 39 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată la începutul lunii iunie. Autoritatea meteo din Cipru a emis un avertisment de căldură extremă, temperaturile din această insulă situată în Marea Mediterană fiind aşteptate să atingă 44 de grade Celsius în anumite zone în zilele următoare.

„Temperaturile ridicate reprezintă un risc pentru persoanele vulnerabile precum vârstnici şi copii mici”, a spus autoritatea şi a îndemnat populaţia să respecte instrucţiunile autorităţilor.

În general, medicii sfătuiesc oamenii să evite activităţile în aer liber pe timpul zilei, să consume suficiente lichide şi să poarte haine lejere, de culori deschise. Şi Turcia a fost lovită de un val de caniculă, înregistrându-se temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Serviciul Meteorologic spune că temperaturile sunt cu 8 până la 12 grade peste media perioadei. Meteorologul Orhan Sen a declarat pentru CNN Turk că temperaturile din prezent ar putea fi prevestitoare pentru valurile de caniculă extremă din iulie şi august.

Din cauza căldurii şi secetei persistente din regiune, există temeri crescute referitoare la incendii de vegetaţie – mai ales în Grecia, unde zone extinse au căzut pradă flăcărilor vara trecută. Anul acesta, 3.543 de incendii forestiere mici şi medii au fost deja înregistrate la începutul lunii mai – o creştere cu 22% faţă de anul anterior, potrivit departamentului de pompieri din Grecia. Unul din motive este iarna foarte aridă, care a cauzat secetă în anumite regiuni din această ţară. Drept rezultat, incendiile – fie că au fost stârnite intenţionat sau cauzate de neglijenţă – s-au răspândit rapid. (Agerpres)

 

Vezi si

Cele 27 de ţări ale UE confirmă că marți se deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a …