Thursday , April 25 2024

Va câștiga Ucraina? WSJ a descris cinci scenarii pentru încheierea războiului și a estimat probabilitatea acestora

Wall Street Journal a publicat, săptămâna trecută, un articol sub semnătura lui Stephen Fidler despre cinci scenarii pentru sfârșitul războiului din Ucraina și probabilitatea acestora, pornind de la tabloul existent cum că  „Nimeni nu știe cum și când se va termina războiul din Ucraina, dar este clar că Rusia nu câștigă”.

Potrivit guvernelor occidentale și a analiștilor privați, Moscova nu a reușit să-și atingă obiectivul inițial – de a lovi fulger Kievul și a răsturna guvernul. Succesul Planului B – o ofensivă la scară redusă pentru respingerea forțelor ucrainene din est și sud-est – pare o sarcină din ce în ce mai dificilă. Unii oficiali și experți prevăd o contraofensivă majoră a Ucrainei în câteva săptămâni. Totuși, mai devreme sau mai târziu, războiul se va încheia cu o încetare a focului sau un armistițiu. Având în vedere noile realități de pe teren, autorul articolului a luat în calcul cinci scenarii posibile pentru conflict, dintre care unele pot proveni din altele și pe care le prezentăm în cele ce urmează. (D.P.)

  1. Prăbușirea Rusiei

Forțele ucrainene foarte motivate, bine înarmate și calificate din punct de vedere tactic au profitat de slăbiciunea armatei ruse. Rușii s-au confruntat cu o logistică și o coordonare slabă a diferitelor elemente ale campaniei lor. Au suferit din cauza echipamentului și a pregătirii slabe și, uneori, din pricina moralului scăzut. Potrivit analizelor occidentale, cu zeci de mii de pierderi probabile ale rușilor, corpul lor de ofițeri a fost grav slăbit. Majoritatea analizelor occidentale ale războiului arată că planul B al Moscovei de a concentra forțele în est și sud-est și de a-și extinde punctul de sprijin în regiunea Donbas este implementat mult mai lent decât speraseră rușii. Potrivit unora, planul evident al Moscovei de a înconjura forțele ucrainene pare de neatins. Între timp, obuzierele cu rază lungă de acțiune M777 și alte arme au intrat în luptă. Potrivit Pentagonului, aceste arme schimbă deja situația. Cel mai bun lucru pe care unii analiști îl pot spune despre activitățile militare ale Moscovei până în prezent este că aceasta nu s-a dezintegrat. „Se poate susține că rușii s-au descurcat bine în menținerea integrității armatei lor în fața presiunii sub care se află”, a declarat Lawrence Friedman, profesor onorific de studii militare la King’s College din Londra, citat de WSJ. Dar, adaugă el, „armatele pot fi fragile”. Reprezentanții serviciilor secrete occidentale notează refuzuri semnificative de a lua parte la ostilitățile dintre trupele ruse. Ei susțin, de asemenea, că unitățile rusești învinse în bătălia de la Kiev au fost aruncate înapoi în luptă, adesea cu recruți slab pregătiți. Informațiile militare britanice susțin că utilizarea forțelor de sprijin, cum ar fi militanții ceceni, a făcut și mai dificilă coordonarea Rusiei. „Cred că scenariul, care poate fi puțin subestimat, este posibilitatea unui colaps real al Rusiei”, a spus Eliot Cohen de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, un grup de cercetare bipartizan. Aceasta poate include refuzuri în masă de a se angaja în luptă, absențe neautorizate sau retrageri dezordonate. Potrivit lui Cohen, consecințele și mai puțin grave de atât ar putea afecta Moscova. „Cred că Putin a pierdut deja la un nivel fundamental. Personal, îmi este greu să-mi imaginez că va fi foarte mult timp la putere”, a spus el.

 

  1. Prăbușirea Ucrainei

În timp ce pagubele grele provocate de ucraineni forțelor ruse sunt bine documentate, există mai puține dovezi despre cât de rău au suferit trupele ucrainene. Informațiile publice sugerează că daunele aduse echipamentelor au fost semnificative, dar estimările occidentale sugerează că pierderea este doar o mică parte din cea suferită de rușii care, conform Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, ar fi ucis, rănit sau capturat, până la sfârșitul lunii martie. 40.000 de militari. Capturarea orașului Mariupol a fost o victorie multașteptată pentru Rusia, după ce ucrainenii care erau asediați la o oțelărie de aproape trei luni, au depus armele. Potrivit analiștilor, forțele Moscovei exercită și o presiune puternică asupra Ucrainei în jurul Severodonețkului și a Lymanului din Donbas. În lipsa unor cifre sau măcar estimări privind pierderile de oameni și echipamente, analiștii trebuie să caute alte indicii despre starea armatei ucrainene. Un exemplu folosit de analiști este modul în care se luptă. „Se pare că luptă în mod competent și inteligent și nu există semne de eșec”, spune Phillips O’Brien, profesor de cercetare strategică la Universitatea St Andrews din Scoția. Eficacitatea forțelor ucrainene va crește, de asemenea, datorită sosirii echipamentelor occidentale în țară. Michael Clark, fost director al Royal United Services Institute, think tank-ul de securitate din Londra, a declarat că cererea președintelui Biden către Congres de 33 de miliarde de dolari în ajutor militar pe termen lung este un semnal că va „face tot posibilul pentru a menține Ucraina în viață”. Acest lucru reduce semnificativ probabilitatea ca Ucraina să poată fi învinsă. „Nu cred că este probabilă prăbușirea Ucrainei. Aproape aș exclude această ipoteză. Au motivație și impuls”, a spus Friedman de la King’s College London.

 

  1. Situația de impas

Războaiele escaladează adesea într-o situație de impas în care niciuna dintre părți nu îndrăznește să piardă. Oficialii occidentali au avertizat că conflictul ar putea dura și anul viitor sau mai mult. „Războiul este adesea sau poate fi un proces de prăbușire prin luptă, când victoria se duce către partea care este încă pe picioare, chiar dacă ambele părți suferă teribil. Exact asta s-a întâmplat în 1918”, a spus Cohen despre sfârșitul Primului Război Mondial. Potrivit acestuia, situația de impas este „posibilă dacă te gândești cu adevărat că rușii sunt stabili și persistenti și vor putea găsi înlocuitori pentru pierderile teribile pe care le-au suferit”. Potrivit lui Cohen, scenariul cel mai probabil este că ucrainenii își vor folosi mobilitatea și avantajul tactic pentru a alege locuri în care să atace și să spargă pozițiile rusești. Unii analiști se așteaptă ca, dacă Ucraina poate rezista ofensivei actuale a Rusiei în Donbas, ucrainenii să își intensifice contraofensiva în următoarele câteva săptămâni, lansând o fază critică a războiului. Clark a spus că forțele ruse din Ucraina sunt prea puține pentru a-și atinge chiar și obiectivele limitate în Ucraina. Pe termen lung, întrebarea cheie pentru Moscova este dacă eforturile de recrutare vor da roade și dacă alți 150.000 până la 180.000 de militari vor putea să se alăture armatei permanente. Din cauza necesității de pregătire, recruții nu vor ajunge pe câmpul de luptă înainte de sfârșitul anului. „Dacă rușii vor reuși să aibă mai multe forțe mobilizate anul viitor, ne vom confrunta cu un impas”, a spus el.

 

  1. Ofensiva Ucrainei

Prin redirecționarea forțelor lor spre est și sud-est, rușii par să se fi grăbit să separe ofensive, uneori folosind trupe împinse înapoi de la Kiev în loc să aștepte și să adune forțe mai mari. „La un moment dat, ei vor înceta să meargă mai departe și întrebarea este dacă ucrainenii îi vor putea îndepărta”, a spus O’Brien. Potrivit analiștilor, în această etapă, armele occidentale sunt de mare importanță. Un purtător de cuvânt de rang înalt al Pentagonului a declarat luni (16 mai) că, potrivit Ucrainei, 74 dintre cele 90 de piese de artilerie M777 pe care Statele Unite le-au livrat Ucrainei sunt în prim-plan în jurul Harkivului și în alte părți. Raza mare de acțiune a acestor obuziere le permite ucrainenilor să atace trupele rusești fără a se apropia de ele. Ucraina primește și alte echipamente occidentale, inclusiv drone Switchblade și Phoenix Ghost. „Combinația dintre drone și artilerie este destul de puternică”, a spus Friedman. Dacă ucrainenii vor ataca, următoarea întrebare este unde se vor opri. Ținta minimă pentru Ucraina va fi dată de liniile de control existente pe 23 februarie, cu o zi înainte de invazia rusă. Aceasta ar lăsa Moscova sub controlul a două enclave din Donbas și Crimeea, anexată în 2014. Analiștii spun că, dacă ucrainenii reușesc, unde s-ar putea opri va fi o problemă politică pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ar exista tentația de a-i împinge și mai departe pe ruși. Operațiunile ofensive sunt mai complexe decât cele defensive. Presiunea externă asupra lui Zelenski, în special din partea europenilor, pentru a limita progresul, este probabil să crească. „Deoarece aliații occidentali nu au căzut de acord dacă încercăm să câștigăm războiul sau să-i punem capăt, este mai greu pentru ucraineni să meargă pe drumul lor”, a spus Clark.

 

  1. Escaladare

Multe discuții în Occident, în special în Europa în ajunul războiului, au vizat oferirea lui Putin a șansei de a-și schimba abordarea. Unii analiști sunt acum îngrijorați că, dacă liderul rus este împins într-un colț, el va sescalada conflictul, de exemplu implicând arme nucleare sau chimice tactice pe câmpul de luptă. Analiștii occidentali spun că este posibil, dar puțin probabil. Chiar și cu utilizarea armelor nucleare tactice, conflictul nu va escalada automat într-un schimb de rachete balistice intercontinentale între Rusia și Occident. Folosirea de către Rusia a armelor nucleare ar rupe tabuul privind utilizarea lor în al doilea război mondial. Răspunsul ar fi fost adecvat, a spus Cohen. Folosirea unor astfel de arme va provoca o condamnare internațională pe scară largă și este probabil să izoleze și mai mult economia rusă, inclusiv potențiala impunere a noi sancțiuni secundare, care vor viza nu numai companiile rusești, ci orice companie care desfășoară afaceri în Rusia. Potrivit analiștilor, principalul factor împotriva utilizării unor astfel de arme este că acestea nu vor oferi un avantaj în ostilități – într-o situație în care ambele părți sunt aproape una de cealaltă și în care nu există o concentrare pe scară largă a forțelor ucrainene. „Numai armele nucleare de pe câmpul de luptă nu vă vor oferi nimic. Un număr mare de arme nucleare pe câmpul de luptă va genera pur și simplu o mulțime de precipitații radioactive și probabil va ucide unii dintre oamenii voștri”, a spus Friedman. Armele chimice sunt greu de controlat și sunt periculoase pentru propriile trupe, făcându-le și mai ineficiente. Alte două motive pentru a le folosi, inclusiv departe de câmpurile de luptă, sunt terorizarea țării pentru a influența factorii de decizie de la Kiev sau pentru a convinge guvernele occidentale să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a obține pacea. Potrivit analiștilor, ambele opțiuni sunt ipotetic posibile, dar puțin probabile. Orice utilizare a acestor arme este probabil să atragă și mai mult Occidentul în conflict. Potrivit analiștilor, un răspuns nuclear din partea națiunilor occidentale este puțin probabil, dar este posibil un răspuns convențional. Liniile roșii actuale, care împiedică forțele occidentale să efectueze operațiuni aeriene în Ucraina, ar putea să dispară și va fi posibilă o zonă de excludere a zborului. Cohen a remarcat că obiectivul Rusiei ar putea fi flota sa de la Marea Neagră. Având în vedere lupta forțelor aeriene ruse împotriva Ucrainei, un jucător rațional de la Moscova ar dori să evite ciocnirile directe cu forțele aeriene americane și alte țări occidentale. Acest lucru ridică întrebarea dacă Putin este un actor rațional. „Dacă Putin vrea să facă ceva complet irațional, poate face asta, dar asta nu înseamnă că avem o modalitate rațională de a o opri”, a spus Friedman.

 

Vezi si

Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS “luna aceasta”, chiar …