Wednesday , January 19 2022
Breaking News

UPDATE. Explozie puternică la una dintre porțile aeroportului din Kabul. Cel puțin 13 morți, inclusiv străini și copii

O explozie puternică a avut loc joi la poarta aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul, potrivit CNN. Explozia a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, într-un mesaj publicat pe Twitter.

UPDATE: Talibanii au confirmat că cel puțin 13 persoane au fost ucise, inclusiv străini și copii. Un oficial american, citat de Reuters, a afirmat că explozia a fost cauzată de un atacator sinucigaș care s-a detonat la una din porțile unde se strângeau oamenii care voiau să părăsească țara.

Talibanii anunță că cel puțin 13 persoane au fost ucise în urma exploziei, inclusiv cetățeni străini și copii, potrivit The Guardian. Aceștia confirmă că au fost persoane rănite inclusiv în rândul talibanilor. Pentagonul a confirmat că există victime, fără a preciza numărul lor. Publicația afgană Tolo News scrie că mai multe persoane rănite în explozia de lângă aeroportului din Kabul au fost transportate la un spital local.
Un oficial american a declarat, pentru Reuters, că militari americani au fost răniți în urma exploziei. Potrivit FoxNews, ar fi trei soldați americani răniți. Ministrul turc al Apărării a declarat că au existat două explozii în afara aeroportului din Kabul, relatează Reuters.

Știre inițială: Potrivit relatărilor reporterilor occidentali aflați pe aeroport, citați de Digi24, la acea poartă se aflau câteva zeci de britanici la coadă pentru a intra pe aeroport.

Un oficial american a spus că există răniți, dar încă nu există informații despre decese.

Talibanii au preluat în 15 august 2021, controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă.

Joi, 26 august, au fost trase focuri de armă spre un avion militar de transport al Italiei în momentul în care a decolat de pe aeroportul din Kabul, conform unei surse de la Ministerul Apărării italian.

La bordul aeronavei se aflau 100 de civili afgani. Focurile au fost trase la câteva minute după decolarea aeronavei. Conform sursei citate, avionul nu a fost avariat ca urmare a incidentului.

Operațiunile americane de evacuare din Afganistan se vor încheia vineri noaptea, iar cele britanice, în această noapte, spun surse citate de CNN.

Vezi si

Casa Albă: Rusia ar putea să atace Ucraina în orice moment

Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea …