Thursday , February 2 2023

UPDATE: Autorităţile ucrainene nu au semnalat radiaţii după incendiul  de la centrala nucleară Zaporojie

Autorităţile ucrainene nu au semnalat modificări ale nivelului de radiaţii în urma incendiului izbucnit la Centrala nucleară Zaporojie, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

“Autoritatea de reglementare din Ucraina a transmis că nu s-au modificat nivelurile de radiaţii la Centrala nucleară Zaporojie)”, a comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit cotidianului Le Figaro.

Echipaje de pompieri au intervenit la Centrala nucleară Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, pentru stingerea unui incendiu produs în urma unor atacuri cu obuze atribuite armatei ruse.

“Pompierii au primit permisiunea de a interveni la Centrala nucleară Zaporojie”, a declarat Oleksandr Staruh, directorul Administraţiei regionale, citat de agenţia Ukrinform. Ullterior, oficialul ucrainean a precizat că a primit asigurări din partea directorului Centralei nucleare că “securitatea este garantată”, explicând, potrivit cotidianului Le Figaro, că a fost afectată o clădire utilizată pentru cursuri de formare a personalului şi un laborator.

Casa Albă a anunţat că monitorizează situaţia. Preşedintele Joseph Biden l-a sunat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre incidentul produs la centrala nucleară, informează CNN.

Incendiu, semnalat la Centrala nucleară Zaporojie, din cauza atacurilor armatei ruse

Dmytro Orlov, primarul localităţii Enerhobar, situată în apropierea Centralei nucleare Zaporojie (Zaporizhzhia), a declarat în cursul nopţii că un incendiu a izbucnit din cauza “atacurilor continue cu obuze” lansate de armata rusă asupra “unităţilor complexului nuclear”.

Un oficial local a raportat izbucnirea unui incendiu la Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în sud-estul Ucrainei, în contextul atacurilor armatei ruse, informează BBC News, citat de Mediafax.

Dmytro Orlov, primarul localităţii Enerhobar, situată în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, a declarat în cursul nopţii că incendiul a izbucnit din cauza “atacurilor continue cu obuze” ale armatei ruse asupra “unităţilor complexului nuclear”.

“O ameninţare la adresa securităţii mondiale”, a adăugat primarul Dmytro Orlov.

Nu este clar ce sisteme ale centralei sunt afectate de incendiu. Primarul afirmă că pompierii nu au reuşit încă localizarea focului.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a confirmat producerea incendiului şi a cerut armatei ruse să oprească imediat atacurile cu obuze, pentru a permite intervenţia pompierilor. “Armata rusă trage din toate direcţiile asupra Centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa. A izbucnit deja un incendiu. Dacă va exploda, va fi de zece ori mai mare amploarea decât la Cernobîl. Ruşii trebuie să oprească imediat atacurile, să permită accesul pompierilor şi să instituie o zonă de securitate”, a declarat Dmytro Kuleba, conform cotidianului Le Figaro.

Vezi si

Summit UE-Ucraina la Kiev. Oficialii europeni, sfătuiți să poarte costum, nu verde sau kaki, ca Zelenski

O notă internă cu instrucțiuni clare, inclusiv în materie de cod vestimentar, a fost transmisă …