Sunday , February 5 2023

Un oligarh ucrainean a fost arestat, zilele trecute, într-o stațiune de lux din Alpii Franței

Constantin Jevago – unul dintre cei mai bogați oameni ai Ucrainei – a fost reținut de poliția franceză la hotelul Le K2 de lângă Courchevel. Vestea a agitat cu totul media ucraineană, știut fiind că Jevago era unul din miliardari țării vecine care a plecat cu ani înainte ca alții să procedeze la fel în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei. Ca de altfel mulți alți oligarhi ucraineni care s-au stabilit în țările occidentale mai cu seamă după ce Federația Rusă a început invazia Ucrainei, Jevago nu a așteptat așa ceva și, văzându-și interesul (de a scăpa de dosare penale) cu trei ani în urmă se făcuse „nevăzut” din Ucraina.


Prin urmare a fost oarecum surprinzător anunțul oficial cu privire la arestarea oligarhului. „La cererea anchetatorilor Biroului de Investigații de Stat (SBI), a fost posibilă reținerea lui Constantin Jevago la Courchevel. Știți că este implicat în mai multe proceduri penale ale SBI. Și acum se pregătesc documente pentru extrădare”, a precizat purtătoarea de cuvânt a SBI, Tetyana Sapyan.
Fost deputat al parlamentului ucrainean, oligarhul era acționar al Băncii „Finanțe și credit” SA. Și ca urmare a unor dosare penale (pe 27 septembrie 2019 fusese informat cu privire la suspiciunea un mecanism de delapidare a 113 milioane de dolari SUA), pe numele său și al unor manageri de top ai băncii au fost emise mandate de arestare.

Însă a reușit să plece mai repede din Ucraina decât să ajungă anchetatorii să poată ajunge să-l prindă.
În ultimele luni, oligarhul a fost subiectul unor spectaculoase anchete jurnalistice – în unele cazuri alături de alți milionari fugari și stabiliți în Elveția sau pe Coasta de Azur – iar vara trecută s-a reușit identificarea lui Jevago, care a fost declarat căutat cu mult timp în urmă, pe un iaht lângă Monaco, fiind câteva filmări făcute cu o dronă. După publicarea articolului „Batalionul Monaco” pe Pravda Ucraineană, SBI a cerut extrădarea acestuia, documentele fiind trimise în 38 de țări, inclusiv țărilor din UE.

Și se părea că Jevago a fost sfătuit de avocații săi ca să evite Franța după aceea. Iar Jevago a ascultat, cel puțin într-o primă fază. A fost în Spania. A luat cina în Ibiza. Apoi Londra. După care Dubai. Iahtul „Z” a fost condus acolo recent. Pentru ca avocații să nu fie nervoși, suspectul a asigurat că va sta în Elveția anul acesta. Și pe 21 decembrie avionul lui Jevago a decolat din Dubai spre Geneva. Cum a promis. Dar ce să vezi? În șapte zile, oligarhul a fost arestat în Franța, la Courchevel. „Cei care nu riscă nu beau șampanie la Hotel Le K2 Palace Courchevel. Iar pentru o persoană din primii pași ai listei Forbes, există un ritual important. Iarna – check-in la Courchevel”, notează media ucraineană, nu fără o oarecare ironie. Prețurile pentru o cameră la Hotel Le K2 Palace Courchevel încep de la 950 – 2.350 euro (date pentru sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022).

Nu este de mirare că fiecare mișcare legată de acesta este îndeaproape urmărită și relatată în media din țara vecină. Spre exemplu, la o oră după ce avionul privat al oligarhului ucrainean Constantin Jevago a zburat de la Londra la Geneva, media ucraineană deja relata despre asta. La bord ar putea fi avocați care probabil au fost foarte surprinși că în Franța, nu în Elveția a ajuns clientul lor.

După ce a încercat să conteste legalitatea reținerii, persoana implicată a acceptat să plece împreună cu reprezentanții autorităților competente din Franța. Extrădarea lui Jevago urma să fie stabilită la tribunalul din Chambery.
Între timp, autoritățile ucrainene – potrivit purtătoarei de cuvânt a SBI, Tetyana Sapyan – susțin că proprietatea oligarhului a fost sechestrată. În special, acțiunile întreprinderilor sale în valoare de sute de milioane de grivne, 26 de imobile, drepturile corporative ale companiilor. De asemenea, au fost sechestrate bunurile altor persoane juridice aferente fostului deputat. Printre altele, 14 ansambluri rezidențiale, 21 părți de complexe imobiliare, 30 de spații nerezidențiale și 10 apartamente. Se pare că vânzarea lui Jevago a început în octombrie 2020, bunurile sechestrate în valoare de peste 300 de milioane de grivne fiind transferate către ARMA – acronimul așa numitei Agenției Naționale de Identificare, Căutare și Gestionare a Activelor. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un alt balon de spionaj chinez survolează America Latină

Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea balon de spionaj chinez a fost zărit, …