Sunday , March 3 2024

Un nou virus transmis de la animal la om a fost descoperit în China. Sunt zeci de bolnavi

Medici au confirmat apariţia unui nou virus în China – „langya” -, care se transmite de la animale la om şi care are caracteristici asemănătoare noului coronavirus. Medicii au tras semnalul de alarmă după ce au descoperit că virusul a infectat deja 35 de persoane în două provincii din estul Chinei.

Aceste persoane au fost testate pentru că aveau febră, se simţeau obosite, tuşeau, şi-au pierdut apetitul, prezentau dureri musculare, greaţă, dureri de cap şi vomitau. Ele aveau antecedente de contact cu animale.

Potrivit celor mai recente informații raportate de către autorităţile sanitare, acest virus este întru totul nou şi nu a mai infectat oameni până în prezent.

El face parte, însă, din familia henipavirus, în care au fost identificate două specii – virusul hendra şi virusul nipah.

Veştile nu sunt tocmai bune, pentru că aceste virusuri s-au aflat la originea unor boli grave, uneori mortale, la persoanele infectate. În prezent nu există niciun vaccin sau tratament împotriva acestei familii de virusuri. Henipavirusul este clasat la nivelul 4 de securitate, deoarece prezintă o rată a mortalităţii cuprinsă între 40 şi 75%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Potrivit unor cercetători, citaţi în New England Journal of Medicine, chiţcanii ar putea fi purtătorii cei mai evidenţi ai virusului langya. Nu a fost dovedită deocamdată existenţa unei transmiteri de la om la om, deşi cercetări anterioare au semnalat că acest tip de contagiere nu este exclus.

Chiţcanul este un animal insectivor care seamănă cu şoarecele, cu botul alungit, ochi mici şi urechi ascunse în blană.

Bolile zoonotice – transmisibile de la animal la om – devin o problemă tot mai mare de sănătate mondială.

Mai mulţi factori provoacă apariţia unui număr mare de astfel de virusuri – de exemplu SARS-CoV-2, Zika şi Ebola.

Este vorba despre distrugerea habitatelor naturale, consumul şi comerţul cu specii sălbatice şi modificările climatice.

Vezi si

Ministrul de Externe al Rusiei: Regimul de la Chișinău merge pe urmele regimului de la Kiev

Ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov amenință Chișinăul și numește autoritățile Republicii Moldova …