Monday , February 6 2023

Un general din Emiratele Arabe Unite acuzat de tortură a fost ales președinte al Interpol

Un general din Emiratele Arabe Unite, acuzat de complicitate la tortură, a fost ales în funcția de președinte al agenției globale de poliție Interpol, relatează BBC.

Ahmed Nasser al-Raisi, inspector general al Ministerului de Interne din Emiratele Arabe Unite, va avea un mandat de patru ani în această funcție, cu jumătate de normă și fără a fi plătit.

Grupurile pentru drepturile omului au făcut presiuni împotriva candidaturii sale, acuzându-l că nu a investigat plângeri credibile de tortură împotriva forțelor de securitate din EAU.

Generalul Raisi respinge aceste acuzații.

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat că generalul “crede cu tărie că abuzul sau maltratarea de către poliție este detestabilă și intolerabilă”.

Generalul Raisi a fost ales președinte al Interpol în urma a trei runde de vot din partea statelor membre la adunarea generală a agenției din Istanbul.

Printre îndatoririle sale se numără prezidarea reuniunilor comitetului executiv, care supraveghează activitatea secretarului general Jürgen Stock. Stock este un funcționar cu normă întreagă care supervizează funcționarea zilnică a Interpolului.

Generalul Raisi a scris pe Twitter că este o “onoare” să fie ales președinte și a promis să “construiască o organizație mai transparentă, mai diversă și mai determinată, care să lucreze pentru a asigura siguranța tuturor”.

Într-o declarație separată, el a declarat că EAU este “unul dintre cele mai sigure locuri din lume” și că statul arab continuă să fie “cea mai importantă forță de schimbare pozitivă în cea mai dificilă regiune din lume”.

Însă Hiba Zayadin, cercetător pentru Golf al grupului de campanie Human Rights Watch, a declarat că este “o zi tristă pentru drepturile omului și statul de drept în întreaga lume”. Ea a declarat că generalul a fost “un reprezentant al probabil celui mai autoritar guvern din Golf, unul care asimilează disidența pașnică cu terorismul”.

Alegerea a fost condamnată și de academicianul britanic Matthew Hedges, care a depus o cerere de despăgubiri la Înalta Curte din Londra, și care îl acuză pe generalul Raisi și pe alți trei înalți oficiali din EAU că sunt implicați în detenția falsă și tortura pe care le-ar fi suferit în EAU în 2018. (Mediafax)

Vezi si

Situaţia “devine din ce în ce mai complicată” pe linia frontului, recunoaşte Zelenski

Situaţia “se complică” pe teren împotriva trupelor ruseşti din Ucraina, care este din nou ţinta …