Tuesday , September 26 2023

Un document descoperit la Vatican arată că papa Pius al XII-lea a știut despre Holocaust încă din 1942

Papa Pius al XII-lea a cunoscut detalii despre exterminarea evreilor încă din 1942, conform unei scrisori descoperite în arhivele Vaticanului care contrazice poziția oficială a Sfântului Scaun conform căreia informațiile pe care le-a avut în acea perioadă despre Holocaust erau vagi și neverificate, transmite duminică Reuters.

Scrisoarea îngălbenită, bătută la mașina de scris, a fost reprodusă în ediția de duminică a cotidianului italian Corriere della Sera. Descoperirea ei este semnificativă pentru că a fost făcută chiar de un arhivist al Vaticanului și a fost făcută publică cu susținerea oficialilor de la Vatican.
Scrisoarea, datată 14 decembrie 1942, a fost scrisă de părintele Lother Koenig, un iezuit implicat în rezistența antinazistă din Germania și a fost adresată secretarului personal al papei, părintele Robert Leiber, de asemenea un german.
Arhivistul de la Vatican Giovanni Coco a declarat pentru Corriere della Sera că importanța acestei scrisori este “enormă” pentru că atestă faptul că Vaticanul dispunea de informația că lagărele de muncă erau de fapt fabrici ale morții.
În scrisoare Koenig îi spune lui Leiber că sursele au confirmat faptul că aproximativ 6.000 de polonezi și evrei sunt uciși zilnic în “cuptoarele SS” de la lagărul Belzec, din apropiere de Rava-Ruska, care pe atunci făcea parte din teritoriul polonez ocupat de naziști, iar în prezent este parte din vestul Ucrainei.
“Noutatea și importanța acestui document derivă din faptul că acum avem certitudinea că Biserica Catolică din Germania i-a transmis lui Pius al XII-lea (foto) informații exacte și detaliate cu privire la crimele comise împotriva evreilor”, mai comentează Giovanni Coco în articolul publicat de cotidianul italian sub titlul “Pius al XII-lea știa!”.
Întrebat de Corriere della Serra dacă această scrisoare arată într-adevăr că Pius știa, Coco a răspuns: “Da, și nu doar de atunci”.
Scrisoarea face referire și la alte două lagăre naziste – Auschwitz și Dachau – și sugerează că au existat și alte scrisori schimbate între Koenig și Leiber care fie sunt definitiv pierdute, fie nu au fost găsite încă.
Susținătorii lui Pius al XII-lea argumentează că acesta ar fi lucrat din culise pentru a-i ajuta pe evrei și a evitat să vorbească public despre Holocaust pentru a nu înrăutăți situația catolicilor din Europa ocupată de naziști. Criticii săi susțin că papei i-a lipsit curajul să vorbească despre informațiile pe care le avea, în pofida solicitărilor primite de la puterile aliate care luptau împotriva Germaniei naziste.
Conform lui Giovanni Coco, scrisoarea se afla întâmplător printre niște documente rămase în Secretariatul de Stat al Vaticanului și a fost trimisă abia recent la Arhivele centrale ale Vaticanului, unde este angajat. (Agerpres)

Vezi si

Primele tancuri americane Abrams au ajuns în Ucraina

Primele tancuri americane Abrams au sosit în Ucraina, a anunțat luni președintele Volodimir Zelenski, salutând …