Sunday , November 27 2022

Un cernăuțean va prelua șefia Băncii Naționale a Ucrainei

Comisia Fiscală a Radei Supreme a recomandat Parlamentului să susțină numirea fostului șef al Oșceadbank, cernăuțeanul Andrii Pișnîi în funcția de șef al Băncii Naționale. Acest lucru a fost anunțat de șeful comisiei, Danylo Hetmanțev, și adjunctul său, Iaroslav Jelezniak, iar media ucraineană precum „Adevărul economic” a preluat și diseminat informația.

Banca Națională a Ucrainei

Decizia a fost susținută de 19 membri ai comitetului, un deputat popular s-a abținut. Jelezniak a remarcat că Pișnîi a luat parte la întâlnire. În special, Pișnîi a subliniat că în prezent consideră că este o prioritate demararea unui nou program de cooperare cu FMI și susține menținerea ratei dobânzii la nivelul de 25%. În ajunul zilei de joi, principalul candidat pentru funcția de șef al Băncii Naționale a fost prezentat și la o întâlnire a fracțiunii „Slugă Poporului”, a declarat purtătorul de cuvânt Iulia Paliiciuc. „A luat parte la întâlnirea fracțiunii, în cadrul căreia și-a prezentat viziunea de lucru în calitate de președinte al Băncii Naționale a Ucrainei în ceea ce privește asigurarea ratei de schimb și stabilitatea financiară, cooperarea cu instituțiile financiare internaționale și crearea condițiilor necesare pentru redresarea economiei”, a spus ea.

Andrii Pișnîi
Kiril Șevcenko

Ce se știe despre posibilul nou șef al BNU? Publicația ucraineană „Adevărul economic” a raportat la începutul săptămânii că Pișnîi este cel mai probabil favorit să conducă Banca Națională, imediat după ce s-a aflat despre demisia lui Șevcenko. Șeful (până nu demult al) Băncii Naționale a Ucrainei, , a confirmat oficial că demisionează, anunțând acest lucru pe Facebook în data de 4 octombrie. Informația a fost diseminată masiv în data de 5 octombrie, dar dat fiind contextul greu al țării vecine s-a avut foarte mare grijă la nuanțe. Spre exemplu, nu a fost omis a se menționa faptul că Șevcenko ar avea afecțiuni de sănătate și că acestea sunt singurele motive care l-au determinat să părăsească funcția. Despre relația cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski … numai de bine. La fel despre calitatea reformelor făcute la Banca Națională a Ucrainei.

Potrivit presei cernăuțene, Andrii Pișnîi  s-a născut în satul Dobrovodi din regiunea Ternopil – una din cele trei care alcătuiesc vechea provincie Galiția (Halici, cum mai era cunoscută în unele cărți de specialitate de la noi). A studiat la Facultatea de Drept a Universității Cernăuți, unde l-a cunoscut pe viitorul premier Arseni Iațeniuk. Și apoi a lucrat mult timp în diferite funcții la Oșceadbank. Astfel, din cei 16 ani de experiență în sistemul bancar, o parte semnificativă Andrii Pișnîi i-a „dedicat” Oșceadbank. Din 2003 până în 2007, a fost primul vicepreședinte al consiliului de administrație al Oșceadbank, timp în care și-a îndeplinit temporar atribuțiile de președinte al băncii. S-a întors la Oșceadbank ca președinte al consiliului de administrație în 2014 și a deținut funcția până în octombrie 2020. Din noiembrie același an, Oșceadbank a fost condusă de Serhii Naumov, al cărui consilier Pișnîi a devenit doi ani mai târziu – în mai 2022. Cele mai semnificative schimbări în Oșceadbank și retragerea instituției financiare la activitatea profitabilă au avut loc în timpul conducerii sale. De asemenea, în timpul muncii sale la bancă datează și una dintre cele mai importante victorii ale Ucrainei în arbitrajul internațional cu Rusia – în ceea ce privește activele Oșceadbank din Crimeea pentru 1,3 miliarde de dolari.

Din punct de vedere politic, presa cernăuțeană mai notează că Pișnîi este un asociat politic de lungă durată al lui Iațeniuk: au lucrat împreună la proiectul politic „Frontul schimbării”. La alegerile parlamentare din 2012, Pișnîi a ajuns în staff-ul „Batkivșcina”, iar în decembrie era liderul „grupului Iațeniuk” din fracțiunea „Batkivșcina”. Potrivit surselor BukInfo, Andriy Pișnîi a fost cel care a contribuit la numirea lui Ruslan Zaparaniuc, care a condus anterior sucursala cernăuțeană Oșceadbank în funcția de guvernator al regiunii Cernăuți.

În prezent, Andrii Pișnîi cooperează strâns cu șeful Oficiului Prezidențial, Andrii Yermak, în special în cadrul grupului internațional de sancțiuni Yermak-McFaul. În 2016, au înființat organizația publică „Feel”, care ajută persoanele cu deficiențe de auz. În plus, în 2010, Yermak a fost mandatarul lui Arseniy Iațeniuk în districtul 216 din Kiev în timpul alegerilor prezidențiale. Potrivit surselor din PE, candidatura lui Pișnîi a fost considerată ca un înlocuitor pentru Shevchenko chiar înainte. Războiul a întârziat, dar nu a anulat, un plan de înlocuire a șefului unui regulator financiar cheie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Cetățenia germană se va obține mai ușor, după 3 sau 5 ani

Guvernul german pregăteşte o reformă a legislaţiei pentru a simplifica procedura de dobândire a cetăţeniei …